Ressorgir dels vinils, entre la nostàlgia, la moda o la qualitat del suport musical

Els Dj's Toni Peret Josep M. Castells Josep A. Pérez a la botiga Gallego Audiovisió de Mollerussa
photo_camera Els Dj's Toni Peret Josep M. Castells Josep A. Pérez a la botiga Gallego Audiovisió de Mollerussa

Per aquells que ja tenim una edat, parlar dels vinils ens resulta del tot conegut, un format que en resultava d'un procés analògic que en un principi reproduïa amb exactitud el que s'havia enregistrat a l'estudi i després del refinament de la postproducció. Però el vinil també comportava un altre ritual, que era el d'anar a les botigues especialitzades, remenar i escoltar tot allò que podia ser susceptible de promocionar o ballar. Per a les noves generacions el vinil no deixa de ser un format del passat, com ja es pot considerar el casset o el CD.

Un reproductor de vinils. els anomenats plats per als Dj'sAixí i tot l'any 2017 es va fer públic una notícia sorprenent que evidenciava l'increment del volum de negoci de la venda de discos en vinil, amb una xifra que no es veia des dels anys 90. Tot i les xifres cal tenir en compte que molts d'aquests discos es van vendre en fires del disc i mercats ambulants, o a través de webs tan conegudes com eBay, així com produccions de discogràfiques molt petites, el que fa difícil quantificar exactament el nombre d'unitats venudes.

En els dos darrers anys les vendes de vinils s'han incrementat, i des de l'any 2014 s'han duplicat a Europa i els Estats Units, però així i tot hi ha opinions per a tots els gustos, hi ha experts que afirmen que tècnicament és millor la música digital, però la veritat és que existeix un moviment cultural al voltant del vinil, on les generacions millenium tenen molt a dir, ja que s'han convertit en importants consumidors del vinil.

És clar que el ritual d'escoltar un vinil no té res a veure amb reproduir un cd o un MP3

Sembla que la gent s'ha adonat que es pot tenir molta música digital emmagatzemada, però no escolta ni la meitat. La persona que es compra un vinil gaudeix tot el procés, des d'anar a buscar-lo a les botigues, fins a posar-lo en el seu reproductor a casa. I mentre escolta el disc pot gaudir de l'estètica de la portada, un altre element que també el fa susceptible de col·leccionar.

Uns diuen que els hipsters, uns altres que els majors de 40, però el cas és que cada vegada s'escolten, es venen i es col·leccionen més vinils, fins i tot més que quan no hi havia un altre format en el mercat

Equip d'un Dj amb vinilsTambé els mateixos músics han tingut alguna cosa a veure amb aquesta recuperació, molts artistes llegendaris han decidit tornar a editar els seus treballs i recopilatoris en vinil, buscant aquesta sensació que no els donava el CD.

Aquest és un fenomen que es pot veure en uns altres àmbits de la cultura, com és els llibres o la fotografia, amb el retorn de la Polaroid i les cambres antigues, la cinta casset, i els llibres de col·lecció, en paper. Cal destacar que en l'entorn dels Dj's, el vinil no ha perdut protagonisme, i aquest podria ser un dels motius pels quals no ha desaparegut aquest format. Qualsevol Dj. que es preï, compta en el seu repertori amb una recopilació de discos, per tal d'aportar noves sensacions a les seves sessions.

Tot aquest moviment de recuperar els orígens el podrien qualificar d'una contracultura, una voluntat a gaudir de la música en tota la seva plenitud, de gaudir del ritual de la compra, com hem dit anteriorment, així com de poder disposar d'un element col·leccionable i intercanviable, que no té el format digital

Lleida havia tingut destacats exponents discogràfics, qui no recorda Satchmo, l'emblemàtica botiga de la capital del Segrià, temple de l'actualitat i de gèneres des de l'any 1987 i fulminada per internet l'any 2007. Una marca que fins i tot va tenir segell discogràfic propi. També a Lleida, Sounders i Guarro van ser centres de venda de vinils.

La botiga Grans Records de LleidaActualment Lleida compta amb un reducte pels aficionats, col·leccionistes i nostàlgics del vinil, Grans Records, que té la voluntat d'aportar un lloc on poder comprar música, intentant satisfer els gustos de tothom i estant pendents de totes aquelles petites discogràfiques que amb la seva feina, tant fan per la música feta aquí.

Grans Records, un espai en el qual també es pot prendre una copa, o una cervesa artesana, escoltant bons discos

Mollerussa, en el seu lideratge de ciutat de lleure, també va comptar amb exponents discogràfics, un dels més llegendaris havia sigut Calvet, una botiga d'electricitat al carrer Ferrer i Busquets, on actualment hi ha una clínica dental. La petita botiga d'aparells electrodomèstics compaginava amb un espai de venda de discos. El mateix que altra botiga del sector com va ser Gallego Audiovisió, en aquest cas més especialitzat i amb més varietat. Alguns anys més tard va aparèixer Sweet Disc, en aquest cas, especialitzada en tots els formats musicals, discos, casset i CD. Aquest encara existeix avui en dia, evolucionada a tecnologia i comunicació.Per aquells que tingueu interès en aprofundir més en aquest ressorgir del vinil podeu fer recerca del moviment Sound System, un concepte que va sorgir en els anys cinquanta a Kingston, Jamaica.

Els DJ solien carregar un camió amb un generador, tocadiscs i altaveus gegants per a muntar festes al carrer. L'escena de Sound Systems és considerada com un dels elements crucials en el desenvolupament de la música jamaicana moderna, i va ser de vital importància per al sorgiment d'estils com a ska, rocksteady, reggae i dub

Aquest moviment també ha tingut continuïtat a Sond System Barcelona i a molts punts d'Europa, sí que es tracta d'una cultura que té com a fil conductor un estil de música determinat, i concerts al aire lliure, però o destaquem perquè el seu principi es basa en la música reproduïda des de vinil, i amb la peculiaritat que la major part dels equips d'amplificació i les caixes dels sistemes d'altaveus estant elaborats artesanalment o sota criteris dels seus desenvolupadors, que intenten extreure al màxim les característiques del so que reprodueixen. 

Comentaris