Sant Llorenç de Montgai i Vallverd reclamen autogestionar els seus propis recursos

Els tramits com a EMD de Sant Llorenç de Montgai i Vallverd iniciats el 2014, van congelar-se l'any 2013 a l'entrar en vigor la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL)
Entrada del poble de Sant Llorenç de Montgai ©Salvador Miret
photo_camera Entrada del poble de Sant Llorenç de Montgai ©Salvador Miret

Els municipis de 200 habitants de Sant Llorenç de Montgai i Vallverd reclamen transformar-se en una entitat municipal descentralitzada i poder autogestionar els seus propis recursos. 

L'any 2014, l'Ajuntament de Camarasa va aprovar la creació de l'EMD de Sant Llorenç i un any després, el ple d'Ivars d'Urgell va aprovar la de Vallverd, tot i que els pobles van enviar la documentació corresponent a la Generalitat, mai van acabar de tenir la certificació EMD perquè l'any 2013 va entrar en vigor LRSAL.

La llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) impedeix la creació de noves entitats locals inferiors als municipis

Des del Departament de Presidència han esmentat que els tràmits es van registrar quan LRSAL ja estava aprovada i en vigor i per això, la Generalitat no té potestat per aprovar o tramitar la creació de noves EMD, i afegeixen que l'única solució seria fer una modificació de la llei.

"En el cas de l'ajuntament d'Ivars ens hem trobat una bona sensibilitat i predisposició en col·laborar amb l'EMD, però igualment continuem sense tenir una qüestió tan bàsica com aquesta personalitat jurídica o un NIF per contractar de manera directa els serveis que són necessaris", exposa el representant de Vallverd i regidor d'Ivars d'Urgell, Toni Costa. En la mateixa línia s'expressa l'alcalde pedani de Sant Llorenç de Montgai, Jose Ruiz que tot i que destaca la "bona relació amb Camarasa", defensa que el "poble voldria dependre d'ell mateix"

Zona de lleure a l'embassament de Sant Llorenç de Montgai ©Salvador Miret
Zona de lleure a l'embassament de Sant Llorenç de Montgai ©Salvador Miret

Tanmateix, un altre poble que es troba en aquesta situació és Bigues i Riells del Fai al Vallès Oriental, on l'Ajuntament fa sis anys que espera el vistiplau de la Generalitat per constituir l'EMD de Riells de Fai, on hi conviuen 900 habitants. 

En total a Catalunya hi ha 65 EMD, la majoria de les quals, 54, concentrades a la demarcació de Lleida. Les altres són a les comarques de Tarragona que en conserva 6, a les de Barcelona on n'hi ha 4 i a Girona que n'hi ha 1

Així doncs, els representants de Vallverd i Sant Llorenç reclamen al Govern que defensi la seva petició d'esdevenir EMD. A més, reclamen als partits polítics que promoguin un canvi legislatiu per derogar o modificar aquesta llei estatal, amb l'objectiu de permetre de nou la creació de noves entitats

Comentaris