El sector agrícola lleidatà vol incloure fruita dolça i hortalisses als ajuts de la PAC

Les reivindicacions dels alcaldes i sindicats agraris es debatran a la Comissió d'Agricultura del Parlament de Catalunya del 28 de gener
Reunió a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
photo_camera Reunió a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Les reivindicacions dels alcaldes i regidors de prop d'una cinquantena d'ajuntaments de municipis productors de fruita dolça, d'Afrucat, d'ASAJA, de JARC, d'Unió de Pagesos, de la Federació de Cooperatives Agràries de Lleida i de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça s'inclouran a l'Ordre del Dia de la propera Comissió d'Agricultura del Parlament de Catalunya, la qual està prevista el pròxim 28 de gener.

En aquest escenari, un grup de representants del col·lectiu, podrà exposar davant els diferents grups parlamentaris de la Cambra les seves propostes. Així ho va anunciar Marc Solsona, president de la citada Comissió, qui va rebre aquest dijous al Parlament de Catalunya una àmplia representació del sector que li van reclamar mesures com "increments considerables" a les partides pressupostàries destinades al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Reunió del col·lectiu lleidatà al Parlament de CatalunyaEl sector lleidatà demana mantenir l'equilibri territorial, l'activació d'eines de finançament suficients per garantir els agricultors poder iniciar la campanya 2020, un Pla d'Arrencada d'abast estatal que permeti reduir la producció en un 30%, bonificacions fiscals en matèria d'IBI rústic, IRPF i quotes de la Seguretat Social, l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques al sector agroalimentari, la implantació d'un model de distribució amb preus mínims i l'activació de campanyes de sensibilització de l'opinió pública.

Reunió del col·lectiu lleidatà al Parlament de CatalunyaEls alcaldes de la fruita dolça també van aprofitar l'estada per reunir-se amb Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per plantejar la necessitat d'implementar des de l'administració comunitària un seguit de mesures per garantir el futur del sector. D'entre les més destacades, figura la inclusió de les fruites i les hortalisses espanyoles dins el llistat de cultius que permeten els seus productors rebre ajuts de la PAC.

La reunió amb Tarradellas va permetre els alcaldes de la fruita dolça desgranar davant del màxim representant de la Comissió Europea a Barcelona les raons de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector tot plantejant la necessitat que l'administració comunitària activi mesures extraordinàries de finançament, autoritzi els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d'Arrencada d'arbres o retirades de producte. Van explicar també a Tarradellas que existeix un decalatge de vint cèntims per kilogram de fruita que impedeix els productors cobrir costos.

Per superar aquesta situació, el sector planteja diverses solucions, una de les quals és la inclusió de la fruita dolça com a cultiu beneficiari dels ajuts de la PAC. Els ajuts, "haurien d'estar destinats a agricultors professionals amb dedicació mínima del 50% a l'activitat, segons va destacar el col·lectiu.

El president d'Asaja-Lleida, Pere Roqué, va exposar que "se'ls hi ha traslladat els greus problemes de liquidació d'aquest any i se'ls hi ha demanat que la fruita dolça ha de ser un element clau a la PAC". Així mateix, el president d'Asaja va recordar que "s'estan perdent 50.000 llocs de treball a la vall de l'Ebre" i que no aguantaran un altre any en aquestes condicions. El que sí que tenen clar des del sector, en tot cas, és que "continuarem batallant" va dir Roqué.

Per la seva banda, el director de l'Oficina Europea a Barcelona va explicar que havia escoltat amb atenció les preocupacions dels pagesos i va assegurar que traslladaria a la Comissió Europea les seves demandes.

Comentaris