28.11.2022 |

El sector turístic de Lleida perd gairebé la meitat de visitants el 2020

Malgrat el descens generalitzat, el sector tanca l’any amb un creixement de l’estada mitjana dels turistes als allotjaments

Imatge del president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà, durant una les visites guiades al Castell dels Templers de Gardeny, conjuntament amb altres persones, el 12 d'octubre del 2020. (Horitzontal)
Visites guiades al Castell dels Templers de Gardeny @ACN
El sector turístic de Lleida perd gairebé la meitat de visitants el 2020

El sector d'allotjament turístic de la demarcació de Lleida ha tancat l'any 2020 amb una caiguda d'un 47,1% quant al nombre de viatgers com a conseqüència de la covid-19 i les restriccions de mobilitat imposades per la situació sanitària. El conjunt d'establiments d'hoteleria, turisme rural, càmpings i apartaments turístics del Pirineu i les Terres de Lleida han rebut 670.543 turistes i 1.804.067 pernoctacions, davant la xifra d'1.269.251 turistes i 2.857.192 pernoctacions de l'any anterior, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. El turisme estranger ha registrat una davallada d'un 69,5% pel que fa al nombre de viatgers i d'un 65% en el de pernoctacions.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de Lleida, Rosa Pujol, ha explicat que el comportament turístic a la zona del Pirineu ha estat satisfactori, però el balanç final ens confirma una important pèrdua pel sector d'allotjament turístic.

Una impacte que, tal com explica Pujol, és extrapolable a la resta de subsectors vinculats amb el turisme, com els esports d'aventura, les estacions d'esquí, la restauració, els museus o el comerç.

Les bones perspectives que apuntava l'any 2020, amb un creixement del 20% en viatgers i pernoctacions, es van trencar el 14 de març amb l'estat d'alarma i el confinament domiciliari. D'altra banda, el segon confinament de la ciutat de Lleida i un sector de la comarca del Segrià va tornar a repercutir molt greument en el rendiment d'aquests sectors. Tanmateix, la temporada d'estiu va tornar a portar optimisme al sector, que va tancar amb uns resultats millors dels previstos inicialment, malgrat la situació sanitària i el fort retrocés del turisme estranger.

Marxa dels empresaris hoteleria i autónoms @HostaleriaLleidaEl darrer trimestre de l'any també ha mantingut un nivell baix de moviment turístic com a conseqüència de les diferents mesures restrictives de mobilitat i d'activitat turística imposades. Aquestes mesures han comportat la protesta i el malestar dels empresaris de l'àmbit turístic de Lleida, com també del món local del Pirineu, que ha reclamat al Govern un tracte especial en les mesures del PROCICAT per combatre la pandèmia en aquest territori.

El final d’any, però, es va tancar de manera satisfactòria, de manera que les festes de Nadal i Cap d'Any, principalment a la zona del Pirineu, van registrar un bon nivell d'ocupació turística en els diferents establiments de turisme reglat situats a les proximitats de les zones amb estacions d'esquí, amb ocupacions al voltant del 85% de mitjana.

El comportament del 2020 per sectors

El sector turístic de la demarcació de Lleida ha tancat l'any 2020 amb números negatius en el seu conjunt, però amb diferents percentatges segons la tipologia d'establiments i la seva incidència a la zona del Pirineu. D'acord amb les dades de l'INE el conjunt d'establiments d'hoteleria de la demarcació ha tingut una davallada quant al nombre de pernoctacions d'un 47,7%. Per la seva banda, en el sector del càmping la pèrdua de pernoctacions va ser d'un 8,4%, en el turisme rural d'un 16,3% i en els apartaments turístics d'un 26,4%. Tot i així, és destacable el creixement de l’estada mitjana dels turistes als respectius allotjaments en tots els sectors.

El turisme estranger, la gran pèrdua del sector

El turisme estranger ha patit un gran descens aquest 2020 com a conseqüència de la pandèmia i les restriccions de mobilitat per causes sanitàries. Els establiments d'allotjament turístic del conjunt de la demarcació han vist reduir el nombre de viatgers estrangers en un 70%. El nombre de turistes estrangers que ha rebut la demarcació de Lleida durant l'any 2020 ha estat de 64.358 davant els 210.043 que van venir l'any passat. El turisme estranger ha representat només un 9,5% del nombre de viatgers i de pernoctacions que han rebut les comarques lleidatanes, mentre que l'any anterior va representar el 16,5% dels visitants.

El sector turístic de Lleida perd gairebé la meitat de visitants el 2020
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement