07.10.2022 |
Territoris.cat

EL CENTRE HISTÒRIC DE LLEIDA ACULL UNA PASSEJADA PER VISIBILITZAR LA MORT PER AQUESTA CAUSA

El Servei de suport al dol de Ponent atén el triple de famílies per casos de suïcidi aquest any

L'entitat ha atès enguany 10 famílies per casos relacionats amb el suïcidi, quan la mitjana anual fins ara oscil·lava entre els 2 i els 4 casos

Cedida per la Paeria
Pla obert dels participants a la performance feta a la plaça l'Ereta de Lleida, en la passejada pel Centre Històric per visibilitzar la mort i el dol per suïcidi i fer-ne prevenció. Imatge del 21 de novembre de 2021. (Horitzontal)
Els participants a la performance feta a la plaça l'Ereta de Lleida, en la passejada pel Centre Històric per visibilitzar la mort i el dol per suïcidi i fer-ne prevenció - Foto: cedida per la Paeria
El Servei de suport al dol de Ponent atén el triple de famílies per casos de suïcidi aquest any

El Servei de suport al dol de Ponent ha atès enguany 10 famílies per casos relacionats amb el suïcidi, quan la mitjana anual fins ara oscil·lava entre els 2 i els 4 casos, segons ha explicat la coordinadora de l'entitat, Begoña Giménez. És per això que el Servei de suport al dol de Ponent va organitzar diumenge al matí una passejada urbana pel Centre Històric de Lleida, per visibilitzar la mort i el dol per suïcidi, amb la voluntat de sensibilitzar i fer-ne prevenció. La tinent d'alcalde Montse Pifarré va demanar a la ciutadania estar "atenta" als senyals que alerten de situacions que poden esdevenir "irreversibles" i, a la vegada, "tractar obertament la salut mental".

L'acte, que va consistir en una passejada urbana i una performance, es va fer a la plaça de l'Ereta, coincidint amb la celebració aquesta setmana del Dia internacional de les persones supervivents, aquelles persones en dol per la mort per suïcidi.

L'objectiu era donar suport als afectats i abordar obertament el problema, perquè fer-lo visible pot ajudar a prevenir-lo

La tinent d'alcalde, regidora de Salut i del Centre Històric, Montse Pifarré, va participar en aquest acte de sensibilització, amb el qual es va voler trencar tabús i parlar obertament de salut mental i de les conseqüències de la pandèmia, que ha fet que més persones s'hagin vist exposades a patir problemes de salut mental.


Números esfereïdors

Segons les dades que es van fer públiques aquest diumenge, cada dia se suïciden a Espanya una mitjana de 10 persones i és la primera causa de mort no natural entre els joves i adolescents. A més, el 2020 les morts per suïcidi es van incrementar en un 7,4% i, segons el registre del Telèfon de l'Esperança, aquest any 2021, el nombre de consultes d'adolescents per idees suïcides ha augmentat en un 250%.

Per tot això, el Servei de suport al dol de Ponent organitza cada any, una o dues trobades socials, com la passejada urbana d'aquest diumenge, a efectes de sensibilització. Una passejada que també ha servit per donar a conèixer els indrets més significatius del barri, on l'entitat té el seu estatge social.

El Servei de Suport al Dol de Ponent és una entitat sense ànim de lucre dedicada a donar suport a famílies que viuen la pèrdua d'un ésser estimat, i a les persones professionals o no, que les acompanyen en el procés. Ofereix un espai de suport emocional basat en el respecte, confiança i responsabilitat, sense vincles de caràcter religiós. Neix com a projecte assistencial per donar resposta a les necessitats d'una societat que ha d'afrontar una experiència de pèrdua i mort sovint silenciada, estigmatitzada o evitada.

El Servei de suport al dol de Ponent atén el triple de famílies per casos de suïcidi aquest any
comentaris