Segons l'ACA els 27 pobles de les Garrigues i el Segrià tindrà aigua d'aquí a una setmana

Es descarta que la contaminació que afecta la captació des de fa més de 12 dies sigui per un abocament incontrolat sinó que tot apunta a pràctiques agràries amb aplicacions de plaguicides que s'haurien vist agreujades per la sequera d'enguany
Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga
photo_camera Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) creu que amb les millores d'emergència a la planta de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, el problema de subministrament que afecta 27 pobles de les Garrigues i del Segrià podria quedar resolt d'aquí a una setmana. Segons el el director de l'ACA, Samuel Reyes es descarta que la contaminació que afecta la captació des de fa més de 12 dies sigui per un abocament incontrolat sinó que tot apunta a pràctiques agràries amb aplicacions de plaguicides que s'haurien vist agreujades per la sequera d'enguany. 

Reyes ha respost a les queixes d'alguns alcaldes afectats cap a l'ACA a qui han acusat "d'inacció i desídia" davant els problemes de contaminació d'aigua de la Mancomunitat de les Garrigues i ha recordat que la Llei determina que els competents en el subministrament són els ajuntaments, i en aquest cas la Mancomunitat. En aquest sentit ha matisat que l'ACA pot donar subvencions i finançament per les necessitats del territori i ha assegurat que en els darrers 5 anys s'han distribuït més de 100 MEUR per fer millores en aquestes infraestructures arreu del territori.

Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga (3)
Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga (3)

En qualsevol cas, Reyes ha remarcat que des de l'ACA volen donar "tot el suport que sigui necessari" davant la situació que afecta aquests municipis de les Garrigues i el Segrià, però sempre que sigui a petició de la Mancomunitat, la qual ha assegurat que no s'ha presentat a cap de les línies de subvenció per millorar infraestructures i des de l'ACA "no podem imposar cap actuació".

Reyes ha explicat que per la situació actual s'han posat a disposició amb camions cisterna als municipis i que han demanat als ajuntaments que analitzin les millors opcions de com utilitzar-los, ja sigui situant-los al mig del poble per repartir aigua, als dipòsits municipals o a la capçalera a la planta potabilitzadora. El que no es pot fer des de l'ACA, ha matisat, és portar aigua amb ampolles de plàstic.

Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga
Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga

El director de l'ACA ha descartat que la contaminació d'Utxesa sigui per un abocament incontrolat i ha apuntat que estan fent una campanya de control més enllà del pantà per determinar les causes. Tot apunta, tal com ja s'ha anat dient aquests dies, a què el problema ve per l'ús de plaguicides en l'agricultura, que a causa de la sequera d'enguany ha provocat una concentració d'aquest producte al punt de captació de la mancomunitat.

Malgrat tot, segons Reyes, amb les millores d'emergència que s'estan fent actualment a la planta potabilitzadora de Sarroca de Lleida, en una setmana es podria haver solucionat el problema. "Estem en una setmana clau", ha remarcat, i ara s'han de canviar els filtres, amb els quals ja s'està treballant per veure com fer-ho sense tallar el subministrament, ja que s'ha de garantir el reg i l'aigua per piscines i altres usos que no som de consum de boca.

Finalment, Reyes s'ha mostrat partidari d'una solució alternativa de futur que passaria per cercar un nou punt de captació, al pantà de l'Albagés, del sistema Segarra-Garrigues, on no hi ha concentració de nitrats. El director de l'ACA ha dit que cal estudiar els costos del projecte i veure com es finança. Llavors, l'ACA cofinançaria la part que toqui, "com hem fet a tot Catalunya, especialment amb els municipis petits". Reyes ha avançat que en unes setmanes tindran una reunió amb la Mancomunitat per analitzar la situació i posar fil a l'agulla per solucionar-ho.

Comentaris