El dissenyador Estanislao Solsona, comparteix la notorietat musical i literària amb el seu fill Estanis

Presentació del llibre d'Estanis Solsona
photo_camera Presentació del llibre d'Estanis Solsona

El nom del dissenyador Estanislao Solsona ha estat sempre lligat a Lleida i en especial als seus orígens entre Torregrossa i Bell-lloc, un creatiu que ha evolucionat de les línies rectes i el post-punk a l'alta costura que mesura el detall, amb experiments postmoderns que l'hi han permès investigar sense perdre la frescor dels seus orígens. Però de l'ADN d'aquest lleidatà en va sorgir un altre creatiu l'Estanis JR, un jove que va créixer entre passarel·les i cosidors, models i vestits, elements que van ser fonaments de la seva inspiració.

Estanislao i EStanis SolsonaDe la trajectòria professional del seu pare, sembla que Estanis Jr es va empeltar de l'entorn en què es movia i en especial de la música que el transportava a un fascinant escenari d'artistes icòniques que forjarien la seva passió per la música. Una dèria que des de la seva adolescència el va portar a compondre cançons, i perfilar la seva inquietud per l'escriptura formalment des que complís els vint, a partir de la dècada de 2010, es va anant consolidant amb col·laboracions puntuals en mitjans com Jenesaispop (co-autor d'una sèrie d'articles sobre l'escena musical independent d'Espanya en els anys 90); la difunta revesteixi I Like Magazine (signant entrevistes a Ainara LeGardon, Owen Pallett, Kristin Hersh o Mark Kozelek); la web literària Nosaltres Llegim; o el blog musical El Nerdo.

Però el gruix del seu treball es veu reflectit en picaduradeabeja.blogspot.com, espai on s'ha dedicat a disseccionar tota aquella música que l'hi ha aportat sensacions al llarg de la vida i la que continua descobrint avui.

Peace Isn't Quiet - La música de Kristin HershDesprés d'anys de recerca i seguiment les passions d'Estanis Jr es van alinear en un treball literari que ha titulat Peace Isn't Quiet - La música de Kristin Hersh, que va presentar el passat dissabte a Lleida. Un llibre que posa en ordre per primera vegada la carrera d'una autora única i reconeguda que no obstant això continua sent un secret per a molts.

He escrit el llibre que desitjava llegir sobre l'obra de Kristin Hersh i probablement és la tesi d'una carrera que em fascina

Peace Isn't Quiet - La música de Kristin Hersh - Editorial Milenio

Kristin Hersh

Amb cinquanta-tres anys, en fa trenta-tres que va publicar el seu primer disc amb la banda que ha mantingut viva des de l'adolescència. En aquestes més de tres dècades de trajectòria Hersh ha destapat angles obtusos en la música rock i folk editant desenes de discos entre aquesta primera banda, la seva producció en solitari (una faceta que va desenvolupar després d'editar un primer àlbum acústic de manera gairebé fortuïta) i 50FootWave, un segon grup que va fundar en 2003.

Després de conèixer les mels i les vicissituds de les companyies independents i les multinacionals, va ser pionera en l'ús d'internet per a acostar la seva música al públic i defensora de la creativitat compartida per sobre del comerç, participant en la creació de diverses plataformes per a aconseguir el seu objectiu. La seva humanitat és sovint destacada i la seva presència i perspectiva és crucial per a entendre l'escena musical underground de Providence i Boston a mitjan anys 80, l'auge i caiguda del rock alternatiu post-Nirvana i la progressiva mort de la indústria discogràfica més mesquina amb el canvi de segle.

Comentaris