L'increment de temperatures de principis de la pròxima setmana fa augmentar el risc d'incendi a Ponent

La tempesta seca que s'espera per diumenge i l'arribada d'aire sec provinent del sud poden contribuir a l'aparició de focs
Reunió de la coordinació de la campanya forestal a Lleida ©SalvadorMiret (3)
photo_camera Reunió de la coordinació de la campanya forestal a Lleida ©SalvadorMiret (3)

Els cossos d'Emergències de les comarques de Lleida alerten de l'augment del risc d'incendi davant l'increment de temperatures de principis de la setmana que ve. La tempesta seca que s'espera per diumenge i l'arribada d'aire sec provinent del sud poden contribuir a l'aparició de focs.

El cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, ha indicat que aquesta campanya forestal es presenta com una de les més "complicades i llargues" dels darrers anys. Una mostra d'això són els diferents incendis que ja s'han registrat enguany en aquestes comarques. La sequera dels dos darrers hiverns han provocat un estrès hídric al sòl i, a més, els nivells de precipitacions se situen per sota de la mitjana, sobretot a les zones amb més risc d'incendi forestal de Ponent. Aquestes són la zona centre de la Noguera i el nord de la Segarra, segons ha indicat Solà.

Reunió de la coordinació de la campanya forestal a Lleida ©SalvadorMiret (2)
Reunió de la coordinació de la campanya forestal a Lleida ©SalvadorMiret (2)

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha remarcat que la suma de factors que suposen la sequera i els efectes del canvi climàtic contribueixen a la propagació dels incendis i, a la vegada, que siguin "més virulents". En aquest sentit, ha demanat "responsabilitat" a la ciutadania. Solé ha explicat que s'ha reforçat amb unes 150 persones el dispositiu per aquesta campanya forestal a Ponent, entre Bombers voluntaris i també amb un increment de les guàrdies en els professionals. Així mateix, s'activa més personal quan el risc d'incendi és més elevat, ha assenyalat el delegat del Govern. A la vegada, cinc mitjans aeris tenen base a les comarques lleidatanes, dels 40 que hi ha a Catalunya per aquesta campanya.

Increment del risc d'incendi a principis de la setmana que ve

Els cossos d'Emergències adverteixen de l'increment del risc d'incendi a les comarques de Lleida amb l'arribada d'una tempesta seca, diumenge, i d'una nova onada de calor amb aire sec provinent del sud, a partir de dilluns. El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha dit que serà un episodi d'entre 3 i 4 dies i, per tant, més curt que el que va tenir lloc a mitjan juny, però ha alertat que si la tempesta no deixa aigua poden aparèixer focs latents provocats per l'acció de llamps. De moment, no es planteja activar el nivell 3 del Pla Alfa, que suposaria tancar espais naturals lleidatans com ara el Montsec i la zona de la Baronia de Rialb. Tot i això, caldrà veure l'evolució dels pròxims dies, ha dit Ricou. Actualment, està activitat el nivell 2.

Incendi d'Artesa de Segre ©AgentsRurals
Incendi d'Artesa de Segre ©AgentsRurals

Un llamp i una burilla, possibles causes dels incendis d'Artesa de Segre

Els Agents Rurals apunten a un llamp com la causa que va originar l'incendi de Baldomar, al municipi d'Artesa de Segre, que va començar el dimecres 15 de juny i que cremar durant sis dies unes 2.700 hectàrees. El cos descarta les causes humanes ja que també s'estava segant a la zona on va començar el foc. Pel que fa a l'incendi d'aquest dimecres entre Artesa de Segre i Ponts, els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que hauria pogut començar amb el llançament d'una burilla de cigarreta al costat de la C-14. Tot i això, encara tenen la investigació oberta ja que, fins al moment, no han pogut localitzar aquesta burilla, segons ha explicat Ricou.

Franges d'autoprotecció en granges i pobles

D'altra banda, el cap dels Agents Rurals a Lleida ha llençat un crida a llaurar l'entorn de granges i de poblacions com a mesa d'autoprotecció per evitar, en cas d'incendi, que hi pugui arribar el foc. "La gent s'ha de mentalitzar perquè sinó els focs poden arribar als pobles", ha dit Ricou. En el cas del darrer incendi d'Artesa de Segre, ha explicat que les franges que s'havien llaurat a l'entorn de granges al nucli de la Força van evitar l'arribada del foc. També ha demanat seguir la recomanació de no dur a terme treballs de sega durant el migdia, coincidint amb les hores de més calor.  

Reunió de coordinació de la campanya forestal a Ponent

Els Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil han fet aquest divendres la primera de les reunions setmanals de coordinació operativa de la campanya forestal a Lleida d'enguany, que va del 15 de juny al 15 de setembre. Han analitzat les previsions meteorològiques de la pròxima setmana i han planificat les corresponents accions i distribució de recursos.

Comentaris