La situació de sequera condiciona una Campanya Forestal que pot esdevenir complicada

Els bombers
photo_camera Bombers en els treballs d'extinció d'un incendi

La consellera d'Agricultura Teresa Jordà, i el conseller d'Interior Miquel Buch, van comparèixer al Parlament la passada setmana, amb la voluntat de transmetre un missatge de coordinació absoluta i d'unitat d'acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals que poden tenir efectes devastadors.

La consellera d'Agricultura Teresa Jordà, i el conseller d'Interior Miquel Buch, van comparèixer al ParlamentEls representants de l'administració van explicar que l'any 2018 va presentar unes condicions molt favorables i l'afectació per incendis forestals es va reduir a 140 hectàrees forestals cremades. Segons, Buch i Jordà, aquest èxit correspon a una meteorologia favorable però també a un sistema de prevenció i extinció d'incendis forestals consolidat a Catalunya.

La consellera Jordà va qualificar de moderat el perill d'incendi forestal en les dates actuals, la pluviometria acumulada fins al mes d'abril era l'habitual llevat de les Terres de l'Ebre i l'Empordà on va ser deficitària. Jordà ha explicat que en cas de manca de pluges raonables durant les setmanes vinents, les comarques on més ràpidament s'incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país (Empordà i Ebre) on es pot donar un dèficit hídric respecte la mitjana, que pot esdevenir més accentuat.

La Generalitat ha destinat en el pressupost d'enguany 15,2 milions d'euros, a prevenció d'incendis, dels quals 12,6 milions corresponen a actuacions a través d'inversió directa del DARP o a través de línies d'ajut a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

El bombers mullen les pares de la nau per evitar danys a l'estructura i que es propagui a l'interior.En relació a les infraestructures de prevenció d'incendis, la convocatòria de gestió forestal sostenible de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, dota aquest any 2019 aquestes intervencions amb 4,6 milions d'euros. Igualment s'ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible a través del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3,2 milions d'euros els treballs silvícoles i les pistes forestals.

El Conseller Buch, per la seva banda, va recordar que venim d'un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012, i que la campanya d'hivern ha estat molt activa i s'ha superposat amb la d'estiu. De fet, ara com ara, portem més hectàrees cremades que en tot el 2018, ha destacat, pels incendis d'Arties, a la Val d'Aran, de 300 Ha i el de Sort de 12 Ha al febrer. La majoria d'aquests incendis han estat de poca superfície i alguns es van iniciar en hores nocturnes, fet que va dificultar la seva extinció.

El conseller Buch ha explicat també que enguany els Bombers de la Generalitat treballen amb la millora, en l'àmbit tecnològic, dels centres de comandament, que són uns punts estratègics en la gestió dels incendis forestals i també en la coordinació i la gestió integral de qualsevol altra emergència destacada.

comentaris