STOP JJOO transmet a Govern la veu contrària del territori a la candidatura

Representants de la plataforma asseguren que "el territori està organitzat per lluitar contra els JJOO d’hivern"

La Generalitat ha formalitzat la voluntat de ser candidata als Jocs del 2030 (Unsplash/Vytautas Dranginis)
photo_camera El Govern havia donat llum verda aquest juliol a la candidatura Pirineus-Barcelona - Foto: Vytautas Dranginis (Unsplash)

Representants de la plataforma han traslladat a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la seva posició contrària a la celebració dels Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu, assegurant que "el territori està organitzat per lluitar contra els JJOO d’hivern"

El portaveu d’Stop JJOO, Pau Lozano, ha informat que, "lluny de trobar consensos, la trobada ha servit per exposar a la consellera que aquest és un macroesdeveniment del tot inostenible enmig de l’emergència climàtica que patim, a banda de ser un contrasentit als problemes estructurals que pateixen les comarques pirinenques; fet que no farà revertir-ne la situació actual, sinó perpetuar el model caduc del monocultiu turístic que aporta precaritetat laboral, èxode juvenil i dificultats d’accés a l’habitatge, entre d’altres".

La plataforma tem que la celebració dels JJOO d'hivern 2030 pugui derivar en un model basat en "el monocultiu turistic, la precarietat i l'especulació"

La plataforma STOP JJOOPau Lozano, portaveu de la plataforma STOP JJOO, fent les seves declaracions - Foto: cedida per STOP JJOO

La plataforma ha retret als representants de Govern que és "del tot incoherent" impulsar la candidatura sense haver consultat al territori afectat (les 6 comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, Berguedà i Ripollès), tal i com es va aprovar al Parlament de Catalunya el juliol del 2019. En aquest punt, la consellera sí que s’ha compromès a fer la consulta amb una pregunta clara i binària, i a respectar-ne el resultat.

La plataforma ha reclamat transparència en tot el procés de la candidatura, fent públic el projecte, les inversions previstes (directes i indirectes), els socis de candidatura i el pressupost i han anunciat que estan preparant una mobilització al Pirineu per dir NO als Jocs Olímpics d’hivern

Preguntats pel procés participatiu que ha anunciat la Consellera VIlagrà que volen impulsar, el portaveu de la plataforma Stop JJOO ha dit que per a ells, aquest procés surt com a reacció a una oposició creixent als JJOO al Pirineu i ha apuntat que sols busca "fer un vestit nou al projecte vell perquè les pirinenques el comprin".

La Plataforma Stop JJOO ha fet una crida a pirinencs i pirinenques a organitzar l’oposició als JJOO per tal d’aturar-los "i fer, d’aquesta organització i d’aquesta victòria la palanca per començar a transformar el model de Pirineu basat en el monocultiu turístic i l’especulació".

 

El Govern es plantejarà "molt seriosament" no tirar endavant els Jocs Olímpics d'Hivern si el territori no ho vol

En haver-se entrevistat amb la Plataforma Stop Jocs Olímpics, que ha reiterat l'oposició al projecte i ha demanat un referèndum vinculant sobre l'assumpte a les comarques de la vegueria de l'Alt Pirineu, el Berguedà i el Ripollès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que el Govern es plantejarà "molt seriosament" no tirar endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern si el territori "no veu clara aquesta possibilitat" i de la consulta en surt que no vol aquest projecte. Vilagrà ha manifestat que "no cal avançar esdeveniments" i ha sentenciat que aquesta candidatura es fa "pel desenvolupament del Pirineu".

Pau Lozano, portaveu de la Plataforma Stop Jocs Olímpics, ha explicat que han demanat a la consellera que la pregunta del referèndum sigui clara i única sobre els Jocs Olímpics

La visita de Vilagrà s'ha emmarcat en la posada en marxa del primer curs del grau universitari de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) a la capital de l'Alt Urgell. Al respecte, la consellera ha remarcat que "INEFC Pirineus és un centre important per al país, que ens prepara per promoure i prestigiar l'esport català, i amb especial atenció a l'esport femení".

Cedida a l'ACN per l'Ajuntament de la Seu d'UrgellPla general de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, de visita a la Seu d'Urgell el 22 de setembre del 2021. (Horitzontal)La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, de visita a la Seu d'Urgell el 22 de setembre del 2021 - Foto: Cedida per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

La consellera de la Presidència també ha visitat les diferents instal·lacions esportives de la Seu com el Parc Olímpic del Segre, així com la zona esportiva municipal que acull la majoria d'equipaments de la ciutat utilitzats també pels 40 alumnes de la primera promoció d'INEFC Pirineus.

Vilagrà ha explicat durant la visita a la Seu d'Urgell que el Govern es planteja crear una línia d'ajuts destinada exclusivament a reequilibrar el territori. En aquest sentit, es potenciarien els projectes dels municipis petits, segons ha manifestat. S'estudiarà incloure aquests ajuts al pressupost de l'any vinent amb la voluntat "d'equilibrar el país i redistribuir la riquesa".

Comentaris