Treballen per doblar freqüències entre gener i maig a la línia Lleida-Manresa, amb 4 milions procedents de l'Estat

Talarn celebra l'interès dels ports de Tarragona i Barcelona perquè l'autopista ferroviària passi per Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca l'interès dels ports de Tarragona i Barcelona en la autopista ferroviària projectada per Adif, que connectarà l'Eix Mediterrani amb Saragossa
Autoritats i agents econòmics del territori han assistit a la trobada a la Diputació de Lleida - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Autoritats i agents econòmics del territori han assistit a la trobada a la Diputació de Lleida - Foto: Ignasi Gómez

Aquesta iniciativa és escollida per "l'alta capacitat logística" que proporcionarà a Lleida. A la comissió de rodalies de l'ens provincial, el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, insta els agents econòmics locals a mostrar la seva "voluntat i capacitat" per utilitzar aquesta via de transport de mercaderies. D'altra banda, la consellera de Territori, Ester Capella, anuncia esforços per duplicar les freqüències entre gener i maig a la línia Lleida-Manresa, amb un finançament de 4 milions d'euros de l'Estat.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha assistit aquest divendres a la comissió de seguiment del Pla de Rodalies de Lleida convocada a la Diputació de Lleida amb la presència també de desenes d'autoritats i agents del territori. Capella ha explicat que l'ampliació de freqüències a l'actual línia Lleida-Manresa es farà en dues fases a partir del gener del 2024, amb l'objectiu que al maig ja s'hagin gairebé doblat les freqüències del recorregut. Aquesta operació "anirà en dues fases que voldríem que fossin al maig i després avançar tot el que puguem, però no vull donar calendaris", ha afirmat.

En aquest sentit, el pacte entre PSOE i ERC per al traspàs de Rodalies el 2024 preveu que l'Estat assumeixi el cost de la duplicació dels serveis a les Rodalies de Lleida. En concret, l'operació puja a 4 milions d'euros, tal com preveien les xifres amb què treballa el departament de Territori i a les quals va tenir accés l'ACN a principis de novembre.

Interès per l'autopista ferroviària

La consellera de Territori, Ester Capella, acompanyada de Joan Talarn, Fèlix Larrosa i José Crespín, entre altres autoritats
Foto: Ignasi Gómez
La consellera de Territori, Ester Capella, acompanyada de Joan Talarn, Fèlix Larrosa i José Crespín, entre altres autoritats
Foto: Ignasi Gómez

Un altre dels temes que s'han posat damunt la taula durant la comissió de rodalies a la Diputació de Lleida és l'anunci de la creació d'una línia fèrria intermodal que hauria de connectar el Port de Tarragona amb Saragossa. El president de l'ens provincial, Joan Talarn, ha afirmat, durant la trobada, que "he pogut constatar l’interès dels ports de Tarragona i Barcelona en l'alta capacitat logística que aquesta autopista fèrria atorga a Lleida aprofitant la seva ubicació geogràfica privilegiada". Més tard, en l'atenció als mitjans, Talarn ha afegit que es "valora moltíssim" que Lleida sigui "l'eix central" de la via.

Per la seva part, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha demanat al conjunt del territori que "aixequi la mà" per "manifestar la voluntat, l'interès i la capacitat tant a nivell públic com privat" de desenvolupar el transport de mercaderies per aquesta via.

En aquest sentit, s’ha referit a "l'impuls decidit" per part del govern de l'Estat d’incrementar el transport de mercaderies a través del ferrocarril, ja que actualment és del 4% i la voluntat és assolir la fita del 10% on Lleida "està cridada a ser una part activa en aquestes noves autopistes ferroviàries".

Comentaris