Talarn reivindica la figura dels casillers en l’esdevenir del Canal d’Urgell, l’obra “més transformadora” de l’economia lleidatana

Els casillers i les seves famílies, 26 en total, van rebre diferents reconeixements, entre ells una trentena d’exemplars del llibre ‘Aigua a les venes’, de Francesc Canosa, que han estat regalats per la Diputació
 
Talarn en l'homenatge casillers - Foto: Diputació de Lleida
photo_camera L'homenatge als casillers i a les seves famílies va tenir lloc al Palau d'Anglesola - Foto: Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va reinvindicar aquest dissabte, durant l’acte d’homenatge als casillers i a les seves famílies al Palau d’Anglesola, la figura d’aquestes persones encarregades de fer de guardes del Canal d’Urgell, l’obra més transformadora de l’economia lleidatana. Els president també va destacar la importància de la recuperació patrimonial de les casilles, els espais on residien aquests ‘guardes’ del canal.

L’acte es va celebrar a l’encreuament del Canal Auxiliar amb la tercera sèquia i, a més de Joan Talarn, hi van intervenir Francesc Balcells, alcalde del Palau d’Anglesola, Carles Palau, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Amadeu Ros, president de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell, i Josep M. Falip, president de la Plataforma Canal Viu, organitzadora de l’acte i que aplega diverses entitats en defensa de les arbredes del Canal d'Urgell i el seu entorn.

Talarn en l'homenatge casillers - Foto: Diputació de Lleida
El president de la Diputació, Joan Talarn i l'alcalde del Palau d'Anglesola, Francesc Balcells en l'acte d'homentatge als casillers del Canal d'Urgell - Foto: Diputació de Lleida


Els casillers i les seves famílies, 26 en total, van rebre diferents reconeixements, entre ells una trentena d’exemplars del llibre ‘Aigua a les venes’, de Francesc Canosa, que han estat regalats per la Diputació de Lleida. L’obra relata la construcció dels Canals d'Urgell i la forma de vida de les persones que el van fer possible. La jornada va incloure la plantada d’un arbre, l’alliberament d’un au, un esmorzar popular i l’assemblea general de la Xarxa d’Entitats de la Plataforma Canal Viu.

El de dissabte era, tal com va destacar Joan Talarn en la seva intervenció, el segon homenatge als casillers del Canal i a les seves famílies, que eren “bàsiques en l’esdevenir del Canal i dels regants”, motiu pel qual va remarcar la importància de la recuperació patrimonial de les casilles per “tornar a donar-les-hi vida com a espais per a usos culturals, dignificant així aquests espais davant les generacions més joves i les futures”.

El president de la Diputació va recordar, en aquest sentit, que la construcció del Canal va ser “l’obra més disruptiva i transformadora de les economies i els pobles de la plana en dos segles”. És per això que, dos segles després, “estem cridats a reviure aquell esperit fundador amb la modernització del Canal i a projectar la infraestructura verda referent del territori de Ponent”.

Talarn en l'homenatge casillers - Foto: Diputació de Lleida
El reconeixement es va celebrar a la casilla del subcanal al Palau d'Anglesola - Foto: Diputació de Lleida


És en aquest punt on va reivindicar la figura i el llegat de “les persones que han mantingut viu el canal fins avui”, tot assenyalant els casillers com uns referents gràcies als quals “no oblidarem mai d’on venim”.

Els casillers és el nom amb què popularment es coneix els antics habitants de les anomenades ‘casilles’ del Canal d’Urgell, unes petites construccions que servien com a residència als guardes encarregats de supervisar l’aigua i l’estat de les banquetes. El reconeixement es va celebrar a la casilla del subcanal al Palau d’Anglesola, un dels edificis associats al Canal d’Urgell que, un cop restaurat, serà cedit a Canal Viu com a element dinamitzador de l'Aula de Natura Núria Borràs, creada el 2022 amb aquest nom en record de la jove de Castelldans, resident a les Borges, que era membre de la plataforma i que va morir el 2019 en un accident. La previsió és que es rehabilitin cinc casilles i que, un cop restaurades, puguin servir per a usos culturals dels respectius ajuntaments.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement