Actes del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència vers les dones

El telèfon d'atenció contra la violència masclista ha rebut fins a l'agost a Ponent 336 trucades

La línia d'atenció contra la violència masclista ha rebut fins a l'agost a Ponent 336 trucades, tres més que durant tot el 2022. La xifra suposa una mitjana d'1,4 trucades diàries. 
Lectura del manifest a càrrec d'una supervivent de violència masclista - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Lectura del manifest a càrrec d'una supervivent de violència masclista - Foto: Ignasi Gómez

La majoria de les atencions són per casos vinculats a l'àmbit de la parella i a violència psicològica o física. Les dades s'han donat a conèixer aquest dijous durant l'acte per commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, que s'ha celebrat a la plaça Víctor Siurana de la capital del Segrià. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha considerat que l'augment d'atencions registrades al telèfon 900 900 120 indica que "la gent el coneix" i això afavoreix que la "feina de prevenció està funcionant".

Bergés ha explicat que entre els mesos de gener i agost d'aquest any 2023 s'han registrat més trucades al telèfon d'atenció contra la violència masclista (900 900 120) que durant tot el 2022. En concret, durant els primers vuit mesos d'enguany s'han fet 336 trucades, quan durant tot l'any passat se'n van registrar 333. "La feina tant de prevenció com per donar a conèixer on es pot sol·licitar ajuda està funcionant", ha afirmat la delegada del Govern a Lleida.

El 90% dels casos que s'han atès han estat vinculats a l'àmbit de la parella, mentre que la resta als àmbits familiars o sociocomunitaris. Pel que fa a la tipologia de violència, almenys el 90% és psicològica, almenys el 35% és física i almenys el 4,5% és sexual.

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, durant l'atenció als mitjans de comunicació
Foto: Ignasi Gómez
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, durant l'atenció als mitjans de comunicació
Foto: Ignasi Gómez

D'altra banda, Bergés ha indicat que el Govern està potenciant la formació de persones per atendre els punts lila. L'objectiu és tenir "antenes" arreu del territori per detectar els casos de violència masclista i que qualsevol persona "sàpiga on anar i què fer" davant d'una situació així. En aquest sentit, la secretaria de Feminismes del Govern, Montserrat Pineda, ha indicat que volen crear una "xarxa lila" per aturar les violències masclistes. Així, Pineda ha encoratjat tothom a "treure's la bena dels ulls" i actuar davant d'un cas de violència masclista.

Per la seva part, la regidora de Polítiques Feministes de la Paeria de Lleida, Carme Valls, ha dit que treballaran perquè la gent jove i les dones s'impliquin més en l'activitat que desenvolupa el Casal de la Dona de la ciutat. "Els problemes han canviat, ho estem veient cada dia amb les xarxes socials i aquesta sexualitat mal entesa, i volem apropar-nos a la població per conèixer els problemes reals", ha dit Valls.

D'altra banda, la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida (UdL), Núria Camps, ha fet incís en què des del 2019 han detectat quatre casos en l'àmbit laboral i entre l'alumnat de la universitat. En aquest sentit, ha recordat que s'han investigat tots els casos i en alguns ja s'han aplicat les sancions pertinents, com la suspensió de sou i feina o apartar l'implicat de la institució.

Representants de les institucions de Lleida i del territori s'han aplegat a la plaça Víctor Siurana de la capital del Segrià Foto: Ignasi Gómez
Representants de les institucions de Lleida i del territori s'han aplegat a la plaça Víctor Siurana de la capital del Segrià
Foto: Ignasi Gómez

L'acte unitari de les institucions de Lleida per commemorar el Dia Internacional contra la violència envers les dones ha aplegat desenes de persones a la plaça Víctor Siurana, la majoria de les quals autoritats i membres dels cossos d'emergència del territori, però també treballadors de la UdL o veïns. Una supervivent de violència masclista ha fet la lectura del manifest reivindicatiu.

Durant l'acte s'ha donat a conèixer també que 24 projectes de consistoris i consells comarcals de Ponent opten a la línia de subvencions del Govern per promoure polítiques que ajudin a prevenir la violència masclista. La xifra suposa un 11% de tots els projectes presentats a Catalunya.

Comentaris