Les terres lleidatanes fla plena ocupació durant els festius de Setmana Santa

El bon temps a partir de dimecres ha estat un punt a favor per fer activitats a l'aire lliure i això també ha permès combinar l'esquí amb esports d'aventura com el ràfting, el senderisme o l'hípica i la BTT
Activitats de senderisme a l'Alt Pirineu ©JosepAPérez
photo_camera Activitats de senderisme a l'Alt Pirineu ©JosepAPérez

Segons el  Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, durant els darrers dies les quatre estacions d'esquí de la demarcació de Lleida que encara estaven obertes al públic han venut al voltant d'uns 65.000 forfets. Són les de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé i Espot, que han tancat temporada coincidint amb la Setmana Santa, tal com havien previst inicialment. La xifra de forfets venuts és molt similar a la del 2019, quan aquest període vocacional també va escaure a mitjan d'abril. Altres anys, quan les vacances de Pasqua són més aviat, el nombre de forfets venuts és superior perquè hi ha més neu i més estacions obertes.

Imatge de l'estació d'esquí de Portainé ©Territoriscat
Imatge de l'estació d'esquí de Portainé ©Territoriscat

Una vegada finalitzada la temporada d'esquí, caldrà esperar les dades definitives del tancament de campanya. Els resultats es donaran a conèixer els pròxims dies però ja es preveu que siguin molt satisfactoris gràcies a les bones condicions que han ofert les estacions i també a les ganes d'esquiar que hi havia entre els aficionats després de dos anys de pandèmia, on es van registrar descensos de fins al 70% d'esquiadors a pistes. La previsió del Patronat per aquesta temporada és arribar als 1'3 milions de forfets venuts, cosa que suposaria tornar a xifres de 2017 – 2019, les millors dels darrers 15 anys.

Turisme Actiu

Catigat 2018 - la marxa ciclo turística del Pla d'Urgell (36)
Les marxes esportives pel Pla d'Urgell ©JosepAPérez

La Setmana Santa ha suposat l'arrencada de les activitats de turisme actiu  i esports d'aventura. El Patronat assenyala que han assolit un nivell alt de contractació de serveis durant els festius, que s'ha situat entre el 70 i el 80% de la seva capacitat, segons l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà. El bon temps a partir de dimecres ha estat un punt a favor per fer activitats a l'aire lliure i això també ha permès combinar l'esquí amb esports d'aventura com el ràfting, el senderisme o l'hípica i la BTT.

Ocupació per sectors

Per sectors, la mitjana d'ocupació hotelera al Pirineu i a les zones turístiques de Ponent s'ha situat al voltant del 95% i en alguns casos s'ha arribat a la plena ocupació. diumenge ja van començar les sortides de turistes i això ha fet que dilluns el nivell hagi baixat. El turisme rural ha tingut un comportament molt equilibrat al conjunt de la demarcació, complint les previsions i mantenint una ocupació molt bona que també ha arribat a ser plena durant el cap de setmana.

Esports d'Aventura al Pallars Sobirà ©Viuirealspirineus
Esports d'Aventura al Pallars Sobirà ©Viuirealspirineus

Pel que fa al càmping, totes les places de bungalous del conjunt de la demarcació i les d'acampada del Prepirineu han penjat el cartell de complert durant els 4 dies de festa. En canvi, les places d'acampada del Pirineu s'han situat al voltant del 70%, un nivell d'ocupació superior a les previsions inicials i que ha millorat gràcies al bon temps. En el primer tram de la Setmana Santa l'ocupació a places de bungalous en el conjunt de la demarcació va ser del 70% mentre que l'acampada al Prepirineu va assolir una mitjana del 70% i al Pirineu del 40%. Les pluges de principis de setmana van restar públic a l'acampada.

Com és habitual en aquestes dates el públic majoritari ha estat el de proximitat; principalment turistes catalans, així com també d'altres del País Valencià, el País Basc i la Comunitat de Madrid. La tipologia dels visitants ha estat bàsicament de públic familiar i parelles.

El Patronat estima que han estat uns 85.000 turistes que han fet més de 275.000 pernoctacions en diferents modalitats d'establiments. L'oferta d'allotjament ha estat d'unes 68.500 places, distribuïdes entre les 48.000 unitats de turisme reglat entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis, a les quals cal sumar unes 20.500 places d'apartaments turístics. A banda, també hi ha les segones residències del conjunt de la demarcació.

Un model a l'alça

Juli Alegre ha constatat que el model de turisme de natura que ofereix la demarcació continua a l'alça després de la pandèmia, quan es va posar en valor per les garanties que suposava d'aire lliure i distanciament social. "Ha vingut per quedar-se i créixer any rere any" i això fa pensar que a l'estiu hi haurà una molt bona ocupació. Això no obstant, Alegre ha remarcat que més enllà de les xifres, cal tenir en compte la tipologia de turistes que se cerca, per tal que sigui un turisme que valori l'entorn i el respecti; un turisme ecològic i sostenible.

El turisme estranger, el més perjudicat

Juli Alegre ha reconegut que el turisme estranger continua sent el més perjudicat per la pandèmia, per les restriccions de mobilitat que ha patit. Per això, des del Patronat es fa una aposta per la recuperació d'aquest turista internacional, que ja es començaria a veure amb unes xifres, que tot i que no són molt importants. Abans de la pandèmia, el 18% de turistes que visitava Lleida eren estrangers i ara en són un 9%. Alegre espera que al llarg d'aquest 2022 aquests turistes es vagin recuperant.

Comentaris