Territori desplega 300 quilòmetres de xarxa cicloturística entre Lleida i Girona

Paisatge per gaudir en les rutes cicloturístiques a Lleida
photo_camera Paisatge per gaudir en les rutes cicloturístiques a Lleida

L'àrea d’Infraestructures i Mobilitat, de la Generalitat ha iniciat el desplegament d'una xarxa de vies cicloturístiques en la que la demarcació de Lleida incorpora l'eix Lleida, Girona i la Ruta dels Llacs. Un projecte que es va presentar el secretari Isidre Gavín, acompanyat del delegat del Govern, Ramon Farré, i els presidents dels consell comarcals del Pla d'Urgell, Joan Trull i de l'UrgellSalvador Bonjoch, així com alcaldes i entitats de l'entorn de les bicicletes. 

El cicloturisme és el ciclisme de llargues distàncies; una activitat recreativa, esportiva i no competitiva que combina l'activitat física i el turisme, consisteix a viatjar amb bicicleta i també visitar els llocs que es troben al llarg del recorregut

Presentacio Via InterCatalunya cicloturisme CatalunyaAixí, esdevé un motor econòmic amb un gran potencial a Catalunya. En aquest sentit, Gavin va manifestar que Lleida té un potencialitat cicloturístic que encara no hem explotat; tenim unes possibilitats molt importants que comencem a descobrir i hem de crear unes condicions perquè les puguem aprofitar  

Via InterCatalunyaVia InterCatalunya

El departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en funcionament el primer tram de la via cicloturística InterCatalunya (Lleida – Girona), que tindrà 300 quilòmetres de longitud. El tram on s’ha actuat ara discorre entre Lleida i Cervera, té una longitud de 67,7 quilòmetres i abasta 13 municipis: Lleida, Alcoletge, Bell-lloc d’Urgell, Sidamon, el Palau d’Anglesola, Vila-sana, Castellnou de Seana, Bellpuig,  Anglesola, Vilagrassa, Tàrrega, Granyanella i Cervera.  

El traçat entre Lleida i Cervera està subdividit en tres trams. El primer, de Lleida a les Roquetes (Alcoletge), és una alternativa al camí de Sant Jaume. El segon, de les Roquetes a Tàrrega, coincideix amb el camí de Sant Jaume, amb la introducció de dues variants: una per l’oferta de recursos turístics del territori al Pla d’Urgell i l’altra per seguretat viària a l’Urgell. El tercer tram, de Tàrrega a Cervera, també es correspon amb el camí de Sant Jaume a excepció del nucli urbà  de Cervera, el traçat del qual s’ha millorat evitant la carretera L-214 i graduant el desnivell a superar per accedir al centre urbà. 

L’actuació ha consistit a implantar una senyalització adequada que garanteixi la correcta utilització de la ruta, l’orientació i la seguretat per als ciclistes, amb una especial atenció a la senyalització en cruïlles i trams compartits en carreteres

També ha inclòs les actuacions específiques necessàries per resoldre les discontinuïtats del recorregut i oferir un traçat segur i còmode. Aquests treballs han comptat amb un pressupost de 75.000 euros. 

La Ruta dels LlacsRuta dels Llacs 

D’altra banda, Territori i Sostenibilitat està treballant per a configurar la ruta cicloturística dels Llacs, per tal d’oferir un nou itinerari que posi en valor el territori del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà, en combinació amb el mode ferroviari al llarg de la línia Lleida – la Pobla de Segur.

Aquesta ruta, un cop completada, tindrà 98 km ciclables entre Lleida – Balaguer – Sant Llorenç de Montgai, d’una banda del Montsec, i entre Cellers-Llimiana – Tremp – la Pobla de Segur, de l’altra banda. El tram intermedi de connexió entre Sant Llorenç de Montgai i Cellers travessant el Montsec, de 27 km, es recorrerà en ferrocarril, per la configuració del terreny. En total, són 125 quilòmetres. Aquesta ruta també connectarà amb la InterCatalunya. 

Actualment, s’està desenvolupant la primera fase de la ruta entre Lleida i Balaguer, i entre Salàs de Pallars i la Pobla de Segur, que es trobarà completament senyalitzada aquesta primavera. Cal indicar que tant aquesta ruta com la InterCatalunya comptaran amb una senyalització d’orientació que s’ha dissenyat específicament, recollida en el Manual de senyalització d’orientació en rutes cicloturístiques i vies ciclistes.

Promoció de l’ús de la bicicleta 

El Govern de la Generalitat, en col·laboració amb ens territorials i associacions de la bicicleta, té la voluntat de teixir una xarxa de vies ciclistes per la mobilitat activa i sostenible, ja sigui tant per motius de mobilitat quotidiana com per activitats lúdiques i turístiques. Així, a més de les vies cicloturístiques, el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa actuacions directes de nova infraestructura ciclista entorn de carreteres de la seva titularitat. Recentment, ha posat en servei noves vies ciclistes al Vallès Oriental, al Ripollès, i al Baix Llobregat. 

D’altra banda, el Departament finançarà, mitjançant subvencions amb fons FEDER, actuacions impulsades pels ens locals. El període de sol·licituds per la primera convocatòria d’aquestes subvencions, que cobreixen el 50% del cost, va finalitzar el desembre passat i es resoldrà el juny.      

Comentaris