Torna Humoràlia remarcant que "el canvi climàtic és el major repte de la humanitat"

Els refugiats climàtics i les conseqüències de l’escalfament global pels drets humans, protagonistes en la inauguració de la Mostra d’Humor Gràfic Humoràlia “SOS Clima: sense planeta no hi ha futur”.
S'inaugura la 6a edició d’Humoràlia amb un missatge contundent: "el canvi climàtic és el major repte que ha afrontat mai la humanitat"
photo_camera Aquesta és la 6a edició de la mostra d'humor gràfic Humoràlia.

"El canvi climàtic és el repte més gran que ha tingut la humanitat en la història. Si la temperatura mitjana anual augmenta fins als 3 graus, provocarà un patiment humà fora de mida", Així de determinant es va mostrar aquest dimecres el president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i expert en temes d'immigració i asil, Miguel Pajares, durant la inauguració de la 6a edició d'Humoràlia, amb una conferència titulada Escalfament global i drets humans: migracions climàtiques

"No hi ha controvèrsia científica sobre les causes de l'escalfament global. El 100% dels estudis diuen que el canvi climàtic és real i l'estem provocant els humans. És urgent canviar el sistema econòmic. És el que ens demana la humanitat", va afirmar.

El doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, Miguel Pajares, va advertir que "la convenció de Ginebra i els governs no reconeixen els refugiats climàtics, però s'han d'anomenar refugiats perquè són també víctimes de l'acció política com les persones que fugen de conflictes bèl·lics“ i ha fet una crida perquè ”l'emergència climàtica sigui una prioritat transversal en la gestió i organització de les polítiques públiques".

Pajares, autor del llibre Refugiats climàtics. Un gran repte del segle XXI (Raig Verd, 2020), va assenyalar que "afortunadament cada vegada hi ha més joves que són conscients de les devastadores conseqüències del canvi climàtic i que aposten per canvis radicals i mesures urgents per fer front a l'emergència".

Tot seguit, l'acte va continuar al vestíbul de l'edifici Polivalent del Campus 1 d'octubre de Cappont amb la inauguració de l'exposició de la selecció de 50 obres, de les 307 rebudes de 47 països diferents.

La Mostra d'Humor Gràfic, organitzada per la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida i l'associació Humoràlia, es podrà visitar durant tot el mes d'octubre abans d'iniciar la itinerància per diferents espais expositius del territori

Per la seua banda, Núria Camps, Coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL, va lamentar que "no s'hagi aconseguit que cap tractat de drets humans reconegui els refugiats climàtics i el dret humà al medi ambient“. En aquest sentit, la diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, ha advertit que ”anem tard en canviar el model productiu per un model que tingui en compte el medi ambient“. La regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut de la Paeria de Lleida, Montserrat Pifarré, va recalcar que cal ”potenciar els drets ambientals per sobre dels interessos de les grans corporacions i dels mateixos països. Hem de prendre consciència que el que fem localment, afecta globalment".

Finalment, Marçal Abella, membre de l'Associació Humoràlia, i Carme Gual, directora de l'Agència Catalana de Cooperació, van coincidir en reivindicar l'Humoràlia com un exemple d'educació per la transformació social i han destacat l'alta participació d'artistes d'arreu del món al llarg de totes les edicions.

L'acte va concloure amb l'acompanyament de la música electrònica i experimental d'Inlet Industry i la degustació dels aperitius ecològics fets amb plantes silvestres de la mà del col·lectiu Eixarcolant.

Comentaris