El president del Govern aposta perquè l'Onze de Setembre sigui el ''tret de sortida'' d'una nova etapa que faci ''recuperar el tremp''

Torra demana 'esponsabilitat' i enfortir les institucions abans de la sentència per recuperar la iniciativa

Ofrena floral per la Diada a la Seu Vella de Lleida
photo_camera Ofrena floral per la Diada a la Seu Vella de Lleida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dilluns a Lleida responsabilitat i un enfortiment de les institucions abans que arribi la sentència als líders independentistes per recuperar la iniciativa i marcar un horitzó clar. En aquest sentit, ha fet extensiva aquesta responsabilitat també als partits, les entitats i la ciutadania, que és qui ha de manar el rumb de Catalunya. Durant el discurs que ha ofert en l'acte institucional de la Diada a la capital del Segrià, el primer organitzat de forma conjunta entre Paeria, Govern i Diputació.

Torra ha fixat l'Onze de Setembre com el tret de sortida d'una nova etapa que faci recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible

El president Quim Torra, acompanyat per l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de la Diputació, Joan Talarn, saludant els Cantaires de PonentEl president Torra ha remarcat que tant les institucions, com els partits, les entitats, la ciutadania i ell mateix tenen una responsabilitat molt gran ara que arribarà la sentència als líders del procés d'independència. No la pot esquivar ningú, ha afegit, i ha recordat que ell ha de fer una proposta per 'acabar el camí cap a la independència' En aquest sentit, ha assegurat que no va acceptar la presidència de la Generalitat per gestionar l'autonomia després de l'1-O. Torra, ha apostat perquè es marqui un horitzó clar, diàfan i sense boires i que es recuperi la iniciativa.

Segons el president, la repressió de l'estat espanyol busca que els catalans independentistes estiguin a la defensiva, barallats i plens de desconfiança, que faci que només es dediquin a posar pedaços i tapar ferides en lloc d'avançar cap a l'objectiu. És per això, que Torra aposta perquè la Diada sigui el tret de sortida d'una nova etapa que ens faci recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible.

Pla obert on es pot veure una imatge de grup del president del Govern, Quim Torra, amb els Castellers de Lleida i la Seu Vella al fons, durant l'acte institucional de la Diada, el 9 de setembre de 2019. (Vertical)Torra, ha reiterat que els catalans volen la sobirania i la capacitat de decidir el país. Ha afegit que ho volen fer votant, debatent i consensuant de manera pacífica i cívica. A més a més ha dit a l'Estat que si no respecta l'opinió dels catalans, ha de tenir ben clar que ens plantarem, i que no es resignaran a la submissió. Així mateix, ha remarcat que el futur es vol decidir de manera pactada i ordenada, amb un referèndum vinculant i reconegut però ha alertat que si la resposta torna a ser l'opressió, l'exili i la presó, es tirarà endavant.

El president Torra ha encapçalat aquest dilluns l'acte institucional de la Diada a Lleida que s'ha portat a terme a la nau central de la Seu Vella amb un nombrós públic i una àmplia representació d'alcaldes i càrrecs electes del territori. L'han precedit en els discursos el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. Talarn també ha parlat de la sentència i ha valorat el compromís de tots els pobles en la unitat institucional i la llibertat. Per la seva banda, Pueyo ha apuntat la incertesa dels pròxims mesos i ha apostat per seguir el camí que marquen els encausats i els exiliats a l'hora de planificar una resposta a la sentència.

Després de l'acte institucional, les autoritats s'han desplaçat fins al monòlit que recorda els fets del 1707 a Lleida on han fet una ofrena i s'ha cantat els Segadors. Prèviament, els Castellers de Lleida han aixecat un pilar.

Comentaris
Més a Societat