La UdL idea un dispositiu inclusiu que permet usar l'ascensor sense prémer botons

El dispositiu pot ser utilitzat a través d'un codi QR o una aplicació web
Rubies i Bitriá instal·lant el prototip a l'EPS ©Robòtica UdL
photo_camera Rubies i Bitriá instal·lant el prototip a l'EPS ©Robòtica UdL

El Laboratori de Robòtica de la Universitat de Lleida idea un dispositiu d'Internet de les Coses que permet utilitzar l'ascensor sense haver de prémer cap dels seus botons. L'eina en qüestió s'usa a través d'una aplicació web o un codi QR i pretén facilitar l'accessibilitat a les persones amb alguna discapacitat o per a robots mòbils de neteja o repartiment sense supervisió. 

Detall del panell ©Robòtica UdL
Detall del panell ©Robòtica UdL

El dispositiu intel·ligent no requereix cap manipulació de l'ascensor ni connexió de cablejat. Així doncs, l'instrument rep energia d'una bateria interna de gran capacitat i es col·loca a sobre de la botoneria interior de tal forma que pugui polsar els interruptors mitjançant servomotors analògics de baix cost: "en el cas d'una persona cega, el codi QR pot ser llegit en un rang de distàncies de 20 centímetres a 2 metres i mig, amb la qual cosa no cal apuntar el mòbil amb precisió i, un cop llegit, només cal tocar la pantalla de l'usuari", detalla el professor de l'EPS i director del Laboratori de Robòtica de la UdL, Jordi Palacín. Tanmateix, està dissenyat per les persones amb mobilitat reduïda, per això el dispositiu manté la porta de l'ascensor oberta, per evitar cops indesitjats pel tancament automàtic: "en el futur, ens agradaria millorar les prestacions per a les persones amb diversitat funcional i permetre la navegació no supervisada d'edificis de diversos pisos per part de robots mòbils de servei", destaca l'equip.

Les proves que han testat l'instrument han avaluat el consum d'energia, el control del dispositiu mitjançant un telèfon intel·ligent, la mida del codi QR i l'accés màquina a màquina entre el dispositiu IoT i el robot

A més, el sistema contempla en un futur poder ser utilitzat a través d'un control de veu per sol·licitar l'ascensor i per indicar la destinació. L'equip investigador ha testat l'invent a l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL i la tasca s'ha publicat a la revista científica 'Applied Sciences'. També, s'ha fet l'avaluació experimental del dispositiu IoT en condicions operatives reals, fins i tot amb el robot APR-02 desenvolupat pel mateix laboratori, de mida humana i amb capacitat de navegar de manera autònoma per espais reduïts. 

El projecte també ha comptat amb la participació de la investigadora premiada amb el guardó Arquímedes 2022, Elena Rubies; l'investigador en formació, Ricard Bitriá, premi extraordinari del Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UdL; i el professor associat de l'EPS, Eduard Clotet.

Comentaris