Unió de Pagesos commemora els 45 anys defensant l'ofici de pagès

El Centre Cultural del Morell ha estat l'escenari del 45è l'aniversari Unió de Pagesos
photo_camera El Centre Cultural del Morell ha estat l'escenari del 45è l'aniversari Unió de Pagesos

El Centre Cultural del Morell ha estat l'escenari aquest diumenge de l'acte de commemoració dels quaranta-cinc anys de la fundació del sindicat Unió de Pagesos. El municipi del Tarragonès ha reunit experts de l'alimentació, el medi ambient i la gestió del territori, que han participat en un debat que han seguit tres-centes persones, així com la consellera d'Agricultura Teresa Jordà.

El Centre Cultural del Morell ha estat l'escenari del 45è l'aniversari Unió de PagesosLa jornada ha comptat amb la reflexió d'experts sobre el rol social de la pagesia. Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia, ha defensat que el paisatge treballat per la pagesia és el mirall de la millor dieta fins ara coneguda: la dieta mediterrània. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, ha subratllat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals gestionen el medi ambient, contribueixen a la mitigació dels efectes de la crisi climàtica i mantenen la biodiversitat; Jaume Salvat, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat en relleu que el sector primari és la solució per a l'equilibri territorial a Catalunya i que aporta béns bàsics i atractius turístics.

El Centre Cultural del Morell ha estat l'escenari del 45è l'aniversari Unió de PagesosEl coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, en nom del sindicat, ha reivindicat que l'organització ha prestigiat l'ofici de pagès a Catalunya.

Gràcies a les lluites empreses per Unió de Pagesos es va aconseguir el reconeixement de la representativitat de la pagesia, i que les lluites sindicals continuen per aconseguir l'equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de la ciutadania 

El sindicat defensa que el prestigi dels professionals agraris catalans i la qualitat dels seus productes s'han de valorar al mercat. Caball ha anunciat que el sindicat proposarà a la pagesia noves estratègies perquè els instruments de gestió de mercat siguin més eficients.
 

Els orígens d'Unió de Pagesos

El sindicat Unió de Pagesos va ser fundat en la clandestinitat el 3 de novembre del 1974 a Pontons (Alt Penedès), es va definir com a unitari, democràtic i independent i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires.

Actualment és el sindicat majoritari del camp català, compta amb més de 6.000 afiliats i afiliades i és el més representatiu a Catalunya 

Unió de Pagesos, fidel als seus principis fundacionals, avui es defineix com a sindicat professional, nacional català, democràtic, unitari, independent i progressista. I també és un sindicat preocupat pel medi ambient.

comentaris