Unió de Pagesos demana que es consumeixin aliments de proximitat aquestes festes

Unió de Pagesos remarca que alguns sectors de producció pateixen una crisi a causa de les restriccions a què ha conduït la pandèmia covid-19. Sectors com l'oví i cabrum, la transformació de làctics, la vinya i el vi i el boví de carn han patit una davallada de la demanda
Aliments de proximitat @ValentinRussanov
photo_camera Aliments de proximitat @ValentinRussanov
Unió de Pagesos fa una crida a la ciutadania al consum de productes agroalimentaris de proximitat aquestes festes, atès que la interrupció dels canals de distribució del canal de l'hostaleria, restauració i cafeteria el darrer mes ha causat perjudicis a molts productors. En aquest sentit, el sindicat recorda que des de l'abril va crear pagesiaacasa.cat, portal que facilita la venda directa de més de 400 productors de tot Catalunya el qual han utilitzat prop de 4.000 consumidors, especialment entre abril i juny, el període més dur del confinament. 

Unió de Pagesos remarca que alguns sectors de producció pateixen una crisi a causa de les restriccions a què ha conduït la pandèmia covid-19. Sectors com l'oví i cabrum, la transformació de làctics, la vinya i el vi i el boví de carn han patit una davallada de la demanda. Pel que fa al sector de l'oli, que ara posa a la venda l'oli nou, el sindicat ha denunciat recentment que la distribució el banalitza, amb preus sota cost de producció, fins i tot el de més qualitat l'oli verge extra. També l'evolució dels preus en origen ha fet minvar els ingressos dels pagesos de l'avellana i l'ametlla. L'acció del sindicat dóna una alternativa a aquests productes i també és una oportunitat per als productes típics de l'hivern, com per exemple els cítrics de les Terres de l'Ebre, el sector citrícola català arrossega una crisi de preus continuada.
 
En aquest sentit, en roda de premsa aquest matí, el sindicat ha explicat el recurs gratuït pagesiaacasa.cat, el portal que va crear Unió de Pagesos al servei de la pagesia i la ciutadania perquè lliurement estableixin contacte i tanquin comandes. El portal compta amb un centenar de productes dividits en cinc categories: fruita, verdura, carn, flor i planta ornamental i altres (aquesta última inclou productes com la llet i els seus derivats, mel, ous, fruita seca, embotits, cerveses artesanes i vi, entre altres). Un cop fet l'enllaç, cada productor determina les condicions de compra: sistema de pagament, el transport i l'entrega, entre altres possibles.
 
Consum de proximitatEl sindicat recorda que aquesta experiència de comercialització sense intermediaris tindrà continuïtat durant el primer trimestre del 2021 a través de l'acord d'Unió de Pagesos amb el Grup SOM per integrar pagesiaacasa.cat al mercat de pagès en xarxa Arrels. Aquest projecte farà créixer la demanda del consum, ja que connectarà directament productors agrícoles, ramaders i elaboradors amb els consumidors, sense cap cost afegit, i crearà una comunitat d'usuaris a través d'un portal web, revista trimestral i ràdio interne

Comentaris