UP lamenta l'oportunitat perduda al debat sobre pagesia del Parlament

El sindicat creu que els grups no van instar el Govern a fer tot el possible per solucionar els problemes del sector

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, intervenint al ple monogràfic sobre pagesia del Parlament

Data de publicació: dimarts 05 de març del 2024, 17:01

Localització: Barcelona

Autor: Arnau Martínez
photo_camera Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, intervenint al ple monogràfic sobre pagesia del Parlament - Foto:: Arnau Martínez (ACN)

Unió de Pagesos (UP) seguirà exigint l'articulació de polítiques "ambicioses" per resoldre la delicada situació de la pagesia catalana. Asseguren que ho faran amb mobilitzacions "on i quan sigui necessari", fins assolir les mesures que facin possible la continuïtat de la pagesia professional. El sindicat considera que en el debat sobre pagesia de Ple del Parlament d'aquesta setmana els grups no van instar el Govern a fer tot el que està en les seves atribucions en matèria de mercat just, transparent i equitatiu, com ara una regulació adequada dels contractes tipus o l'adequació de la normativa de les llotges i mercats d'origen per ajustar-la a les exigències de l'Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris.

Segons UP, els grups tampoc van instar el Govern a aconseguir la competència de l'establiment de bonificacions fiscals a l'IRPF i que l'Estat les estableixi en la seva participació a l'IRPF i en l'Impost de societats, adreçades a la pagesia que ha adoptat compromisos mediambientals i climàtics, com l'agricultura i ramaderia ecològiques, els conreus sostenibles o els sistemes alternatius a la lluita química, ja que a Catalunya no poden, per mancances pressupostàries, percebre íntegrament els costos o lucres cessants que comporten, mentre que després han de tributar per l'ajut que no cobreix l'impacte econòmic que comporta la seva activitat.

En el mateix sentit, segons UP a Catalunya tampoc es poden establir les bonificacions fiscals en els esmentats impostos pels ajuts a les zones amb limitacions naturals (de muntanya) i altres limitacions naturals, per mancances pressupostàries, no es compensen els costos o lucres cessants per l'activitat en aquestes zones.

El sindicat adverteix que tampoc es va instar a materialitzar, durant el 2024 , la catalogació dels municipis que han d'estar inclosos a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques diferents de les de muntanya. El 2022 va finalitzar el període transitori per als que van poder estar inclosos, i ara, segons UP, per les mancances del Govern, la pagesia professional d'aquests municipis està discriminada al no poder gaudir de les corresponents compensacions i situacions de preferència.

Un altre dels aspectes rellevants no tractats, segons el sindicat, és la tolerància amb el frau en la percepció d'ajuts directes de la PAC, que comporta a la vegada un segon frau, aquest fiscal a l'IRPF, i a la vegada un fre al relleu generacional (a Catalunya, amb dades del Cens Agrari 2020, el 40,92% dels caps d'explotació tenien 65 anys i més), i a la consolidació de la pagesia professional. Aquesta situació "intolerable", segons UP, també posa en risc la viabilitat de la modernització dels regadius de promoció pública.

No obstant això, UP constata que altres aspectes que van suggerir als grups van ser debatuts i inclosos a la Resolució adoptada, com la constatació que el contingut de les Resolucions dels dos darrers monogràfics sobre el món agrari (2010 i 2014) són plenament vigents ja que no s'han acomplert ni satisfactòriament ni en la seva totalitat i el Govern ha de fer-ne balanç i donar comptes al Parlament i a la Taula Agrària del seu compliment. Una altra qüestió que consta a la Resolució és la incorporació de tots els sectors i la integració ramadera, abans d'acabar el 2024, a l'Observatori de preus agroalimentaris; la revisió dels criteris del Pla de la sequera respecte a l'agricultura i la ramaderia; el desplegament urgent de l'Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya, la redacció o licitació de la redacció, sense més dilacions, del Pla territorial sectorial agrari de Catalunya, i el compliment íntegre de la Llei dels espais agraris.

Altres punts inclosos són la reversió del transvasament del Ter a l'Àrea Metropolitana en un calendari màxim de cinc anys, trobar una solució urgent per l'aprofitament de l'aigua de la depuradora de Reus per als regants de Riudecanyes, i assegurar l'acompliment de l'Acord de treball per la simplificació administrativa en el sector primari de juliol de 2023, entre d'altres.

Comentaris