La Vall de Boí, la floració dels fruiters al Baix Segre i el Tren dels Llacs protagonitzen el 29è premi Pica d'Estats

Els guardonats amb els premis de periodisme Pica d'Estats de la Diputació de Lleida
photo_camera Els guardonats amb els premis de periodisme Pica d'Estats de la Diputació de Lleida

Els atractius patrimonials i paisatgístics de la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, protagonitzen quatre dels set guardons que han triomfat aquest any a la vint-i-novena edició dels premis periodístics Pica d'Estats que concedeix la Diputació de Lleida. Concretament en la secció de Premsa Internacional s'ha guardonat el reportatge A la recerca de la serenitat en l'art romànic: Una petita excursió a la Vall de Boí als Pirineus, publicat el mes d'abril del 2017 per l'equip de redacció de la revista Crea Traveler Due, una de les publicacions emblemàtiques del Japó. El treball guardonat se centra en el conjunt d'esglésies romàniques i una ermita de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l'any 200

El premi consta de 8 categories amb una dotació econòmica global de 40.000 euros i reconeix la tasca de ràdios, televisions, revistes i diaris, suplements i pàgines web per la difusió dels atractius de les comarques de Lleida

La modalitat de premsa escrita d'informació general aquesta vegada ha quedat deserta i, per tant, s'han repartit 35.000 euros a set guardonats.

En la secció de premsa local, s'ha reconegut un reportatge sobre l'espectacular floració dels presseguers al Baix Segre publicat al suplement Lectura del Diari Segre, realitzat per Anna Sàez i Llorenç Melgosa. El treball titulat La vida en rosa, tracta l'espectacle de la floració dels arbres fruiters, que mostra el paisatge a la primavera a Aitona que transforma els camps de fruiters en un gran jardí florit.

El premi al millor treball de Televisió, ha estat per a Núria Repiso i Toni Mestres pel reportatge La Tournée des Refuges a la Vall de Boí, de la productora TN Produccions, especialitzada en reportatges d'activitats a l'aire lliure, sobretot d'alta muntanya, i emès l'abril del 2017 pel primer canal d'Euskal Telebista, el segon canal de la televisió gallega, el Canal 33 de Madrid, la televisió de Castella i Lleó i més d'una vintena de televisions locals de Catalunya, València i Alacant, a més de YouTube.

Lliurament dels premis de periodisme Pica d'Estats de la Diputació de Lleida 3El premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme,ha estat per al monogràfic que porta per títol Pirineu de Verdaguer. Resseguim els passos del poeta pel Canigó, la Vall de Boí, Salòria i l'Aneto, publicat el mes d'agost del 2017 a la revista Descobrir Catalunya. El treball premiat, sota la direcció de Joan Morales, ha estat elaborat en la part de redacció per Núria Garcia Quera, David Vilaseca, Albert Villaró i Bernat Gasull, i en la part de fotografia per Jordi Bas, Francesc Muntada, Sergi Boixader i Paul Palau.

El millor reportatge fotogràfic ha estat el presentat per Gonzalo Martínez Azumendi, publicat al número d'octubre del 2017 de la revista GEO sota el títol Vall de Boí, escapada a la tardor al centre mundial del romànic. El treball premiat forma part d'un reportatge de 14 pàgines més un destacat a la portada de la revista GEO.

El premi de la secció radiofònica, ha estat per a Josep Lorenzo Díaz pel programa Camins de Ferro l'Aventura del Tren dels Llacs, emès el 21 d'abril de 2017 per Emun FM Ràdio. El reportatge se centra en el Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic entre Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar.

Els Balust i el Pallars Jussà from fotògraf, manel sanz on Vimeo.

El treball presentat pel fotògraf Manel Sanz Balust sota el títol Els Balust i el Pallars Jussà, publicat al web del mateix autor: http://manelsanz.cat/balust-pallars-jussa/, ha estat guardonat en la secció d'internet. El treball premiat, de caràcter etnogràfic, ens porta fins al Pallars Jussà, on podem conèixer i descobrir els seus paisatges, la manera de fer i de viure de la seva gent, per mitjà del testimoni de diferents persones vinculades a la saga familiar dels Balust.

comentaris