La verema 2024 de L'Olivera Cooperativa es veu afectada per una sequera

Els danys climàtics i la fauna salvatge redueixen dràsticament la collita, però la cooperativa manté el compromís amb la qualitat i la inclusió social
Imatge de la varema de L'Olivera Cooperativa. Foto
photo_camera Imatge de la varema de L'Olivera Cooperativa

L'Olivera Cooperativa, amb 50 anys d'història i un fort compromís social, està patint una verema complicada aquest 2024 a causa de diverses adversitats climàtiques i ecològiques. La cooperativa, coneguda per la seva inclusió de persones en risc a través del treball manual en la verema, afronta una caiguda dràstica en la seva producció de vi, que podria disminuir fins a un 70% en comparació amb anys normals.

Les condicions climàtiques han estat especialment severes. La sequera prolongada i les temperatures extremes superiors als 35 graus durant setmanes han afectat seriosament els conreus. A això s'ha sumat un episodi de gelada extrema a l'abril, que va danyar moltes vinyes just quan començaven a brotar els raïms. A més, la fauna salvatge, incloent conills i cabirols, ha començat a representar una amenaça significativa, causant danys importants a les collites.

Pau Moragues, responsable de viticultura de la cooperativa, ha subratllat que, malgrat els contratemps, les finques amb sistema de reg de suport fora del municipi permetran assegurar una part de la producció. Moragues destaca que, tot i les dificultats, el vi que es produirà mantindrà un alt nivell de qualitat, malgrat l'anyada complexa.

Les finques de L'Olivera, situades a la Vall del Corb, han estat especialment afectades per la manca de pluviometria, que ha impedit la recàrrega adequada dels sòls. A més, la situació s’ha complicat amb l’arribada de fauna salvatge que, fins ara, no havia representat un problema important a la zona.

La verema manual de L'Olivera, que compta amb un equip de 25 treballadors en situació de necessitat per integrar-se socialment, s'allargarà entre 5 i 6 setmanes, començant pels blancs com el Macabeu, passant per escumosos i acabant amb els negres i dolços.

Malgrat les dificultats, la cooperativa manté la seva aposta per la qualitat i la sostenibilitat. Han celebrat el seu 50è aniversari amb un vi singular elaborat amb la varietat històrica Macabeu, i continuen treballant amb altres varietats com el Cartoixà i la Garnatxa Negra, a més de col·laborar amb la DO Costers del Segre per explorar varietats històriques amb potencial per afrontar el canvi climàtic.

Comentaris