2024: un any clau per a l'evolució de la Intel·ligència Artificial

L'any 2024 es presenta com un capítol emocionant en l'evolució de la intel·ligència artificial (IA). Des de la millora en la creació audiovisual fins a l'arribada d'eines capaces de traduir idiomes superant l'ésser humà. Aquest article explora les prediccions més intrigants que marcaran el rumb de la IA l'any vinent
Representació abstracta del temps i la IA en 2024 - Imatge: DALL-E 3
photo_camera Representació abstracta del temps i la IA en 2024 - Imatge creada amb IA

Escolta la notícia

Millores en la creació audiovisual 

L'any 2024 es perfila com un esdeveniment emocionant en l'evolució de la IA, especialment pel que fa a la creació audiovisual. Després de notables avenços el 2023, les innovacions previstes per al pròxim any prometen elevar encara més l'excel·lència en aquest sector dinàmic. A continuació, es detallen algunes perspectives clau que anticipen un panorama de creativitat audiovisual impulsat per la IA.

Generació de Contingut Professional

La introducció d'eines com Video Poet de Google, Runway gen-2 o PikaLabs assenyalen un enfocament renovat en la producció de contingut audiovisual d'alta qualitat. S'espera una millora substancial en la capacitat d'aquests models per crear vídeos que no només igualin sinó que rivalitzin amb la producció humana en termes d'estètica i narrativa.

Vídeo creat per Runway gen-2

Vídeo creat per PikaLabs

Control Precís, Qualitat Auditiva, Eficiència i Col·laboració

La comunitat impulsa la creació audiovisual amb IA, adoptant tecnologies per a un control precís en la generació de vídeo. L'accessibilitat millorada permet als usuaris personalitzar escenes i efectes.

L'èmfasi s'estén a la qualitat de l'àudio, destacant eines de Meta per a transcripció i generació musical. L'optimització de models com Whisper i Sam accelera la producció de contingut, anticipant una eficiència millorada per a finals del 2024.

Els desenvolupadors exploren noves eines col·laboratives, essencials per evolucionar en aquesta tecnologia. Aquestes innovacions no només transformen la creació audiovisual, sinó que també impacten en indústries com cinema, publicitat i educació, obrint noves oportunitats per a projectes creatius el 2024.

IA en smartphones 

IA en smartphones - Imatge creada per IA
IA en smartphones -  Imatge creada amb IA

La IA en el món dels smartphones és alguna cosa que ens podem esperar pel 2024, i els fabricants líders, com Apple i Google, estan prenent mesures significatives per integrar aquesta tecnologia en els seus dispositius. En un mercat que ha experimentat una disminució de les vendes en els últims dos anys, la IA es presenta com la gran excusa per incitar els usuaris a canviar els seus mòbils.

Apple: Cuinant una Entrada Notable en la IA

Tot i que Apple ha estat aparentment arraconada en la cursa de la intel·ligència artificial, indicis recents suggereixen que la companyia està preparant amb cura la seva incursió en aquest emocionant segment. Un recent paper científic revela la capacitat de fer funcionar grans models de llenguatge en dispositius amb memòria limitada, obrint la porta a la possibilitat d'una mena de ChatGPT pels iPhone. Aquest model de IA generativa de text i imatges podria executar-se directament en els dispositius Apple, generant expectació per a futurs llançaments. És un moment estratègic que podria acompanyar el llançament dels esperats iPhone 16.

Google: Promesa de ChatGPT a les nostres butxaques

Google, un altre gegant de la indústria, també es suma a la revolució de la IA als smartphones. La promesa d'integrar ChatGPT directament als dispositius Android obre un ventall de possibilitats per a la interacció intel·ligent en temps real. Aquesta iniciativa busca no només impulsar el rendiment dels dispositius, sinó també transformar la forma en què els usuaris es relacionen amb els seus smartphones.

Tendències de la IA empresarial

Robot fent un cop de peu a un home
Robot fent un cop de peu a un home -  Imatge creada amb IA

En l'àmbit empresarial, la IA es preveu com un aliat clau, amb assistents d'IA que col·laboren amb la mà d'obra humana. Aquestes tecnologies es consolidaran com a eines per optimitzar operacions empresarials i la presa de decisions, especialment per a petites i mitjanes empreses i comerços. Destacaran les aplicacions en disseny, arquitectura, màrqueting digital, gestió de clients, optimització de tasques i processos, creació multimèdia i molts altres. S'espera que models lingüístics petits i especialitzats esdevinguin predominants, oferint solucions personalitzades per a cada indústria.

Col·laboració IA-Humà en el treball: Una proposta destacada és la implementació d'assistents d'IA en col·laboració amb la mà d'obra humana. La IA es consolida com a aliat poderós en el món laboral, no només per a la creació de solucions en diverses tasques, sinó també per impulsar el desenvolupament de noves tecnologies en analitzar grans volums de dades i aprendre'n.

Models de IA especialitzats: S'estima que pel 2024, l'evolució de la IA resultarà en models lingüístics petits i especialitzats com a format predominant. Aquests models, dissenyats per a sectors i casos d'ús específics, proporcionaran informació hiper-personalitzada, adaptada a les necessitats específiques de cada indústria.

Assistents de IA col·laboratius en el treball: Contràriament a la creença comuna que la IA substituirà els humans, es proposa la implementació d'assistents de IA en col·laboració amb la mà d'obra humana. Aquests assistents s'adaptaran a departaments i funcions específiques, oferint orientació als nous talents i complementant la força laboral professional.

Protocols de IA per a la seguretat: L'evolució de la IA planteja reptes en ciberseguretat, però també ofereix solucions. La IA es posiciona com a aliat clau per detectar i frenar atacs cibernètics de manera automatitzada, actuant com a protocol de seguretat eficaç.

Desafiaments en la cadena de subministrament de dades: La implementació incorrecta de models de IA podria ocasionar problemes en la cadena de subministrament de dades, causant retards en la productivitat i distribució. La precisió en la utilització de dades esdevé crucial i és un dels temes prioritaris pel 2024.

Noves oportunitats professionals: L'evolució de la IA no només generarà nous llocs de treball, sinó que també impulsarà innovacions. Els desenvolupadors podran generar codi automàticament, lliurant-se de tasques rutinàries. Enginyers de dades i científics de dades jugaran rols crucials en la connexió de models de IA als pipelines de dades i en l'elecció adequada de models per a situacions específiques.

IA i traducció d'idiomes

Traductor de Meta
Traductor de Meta - Imatge: Meta

Un estudi destaca el creixement exponencial de la inversió empresarial en intel·ligència artificial, duplicant-se des del 2017. Es projecta que pel 2024, la IA superarà la capacitat humana en la traducció d'idiomes.

La projecció que la IA superarà la capacitat humana en la traducció d'idiomes pel 2024 es basa en l'avanç ràpid dels models de llenguatge i les tecnologies de processament del llenguatge natural (PLN). Actualment, els sistemes de traducció automàtica, impulsats per algoritmes d'aprenentatge profund i grans conjunts de dades multilingües, han assolit nivells sorprenents de precisió i comprensió contextual.

Hi ha diversos factors que respatllen aquesta projecció:

Aprenentatge continu: Els models de llenguatge basats en IA tenen la capacitat d'aprendre i adaptar-se de manera contínua. A mesura que es nodreixen amb més dades, milloren la seva comprensió de les complexitats del llenguatge i les subtilitats culturals.

Millorament en la contextualització: Els sistemes de traducció automàtica estan millorant en la capacitat d'entendre el context en què s'utilitza el llenguatge. Això inclou interpretar matisos, doble sentit i referències culturals que sovint són desafiants per a les màquines.

Innovacions en xarxes neuronals: Avanços en el disseny d'arquitectures de xarxes neuronals, com transformers, han portat a millores significatives en la capacitat de processar i entendre seqüències de paraules, cosa fonamental per a la traducció efectiva.

Major disponibilitat de dades: La disponibilitat creixent de grans conjunts de dades multilingües permet als models de llenguatge entrenar-se en una varietat de contextos lingüístics, millorant la seva capacitat per gestionar diferents idiomes de manera més precisa.

Inversions i desenvolupament tecnològic: L'augment de la inversió i el desenvolupament tecnològic en el camp de la IA, especialment per part de grans empreses tecnològiques, impulsa l'evolució ràpida d'aquestes capacitats.

En definitiva, el 2024 es postula com un any clau en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, una era en la qual la IA es converteix no només en una força disruptiva en diversos sectors, sinó també en una presència quotidiana en les nostres vides. Per a les empreses, la incorporació de la IA en les seves operacions no és ja una opció, sinó una necessitat per mantenir-se competitives, optimitzar processos i fomentar la innovació. Les petites i mitjanes empreses, en particular, trobaran en la IA una eina per a nivellar el camp de joc, proporcionant solucions personalitzades i millorant la presa de decisions.

En l'esfera personal, l'adopció de la IA en els smartphones i en la creació audiovisual indica una transformació en la manera com consumim i interaccionem amb la tecnologia. L'IA no és només una moda passatgera, sinó un canvi fonamental en la nostra interacció amb el món digital. Per aquest motiu, els usuaris hauran de familiaritzar-se amb aquestes noves tecnologies per aprofitar al màxim els seus avantatges, des de l'enriquiment de les experiències personals fins a l'obertura d'oportunitats en l'àmbit professional i creatiu.

A mesura que avancem cap a aquest futur impulsat per la IA, és imperatiu que tant individus com empreses s'adaptin i aprenguin sobre aquestes tecnologies emergents. "Pujar al carro" de la IA no és simplement seguir una tendència, sinó reconèixer i abraçar el potent impacte que tindrà en la nostra vida quotidiana, professional i social. El 2024 serà un any per abraçar aquests canvis, invertir en l'aprenentatge i les habilitats relacionades amb la IA, i aprofitar les oportunitats que ofereix aquesta revolucionària tecnologia.

Bon Any Nou Intel·ligent!!!

Comentaris
Més a Tecnologia