22 dones de l'Urgell s'incorporen al projecte "Lleida, terra de dones transformadores"

Amb aquestes noves adhesions, formalitzades aquest dijous 18 d'abril a Castellserà, la iniciativa sobrepassa ja les 120 a la vegueria des de la seva posada en marxa
Imatge de grup de la trobada de dones de l'Urgell en el marc de 'Lleida, terra de dones transformadores' - Foto: Govern Lleida
photo_camera Imatge de grup de la trobada de l'Urgell en el marc de 'Lleida, terra de dones transformadores' - Foto: Govern Lleida

Un total de 22 dones de l'Urgell s'han incorporat al projecte "Lleida, terra de dones transformadores", en un acte que va tenir lloc aquest dijous a la Sala La Panera de Castellserà. Amb aquestes noves dones, la iniciativa supera ja les 120 adhesions a les comarques on a hores d'ara s'ha desplegat, que són, per aquest ordre, el Pla d'Urgell, la Noguera, les Garrigues, la Segarra i l'Urgell. El projecte clourà el proper dia 24 d'abril al Segrià el seu desplegament territorial per la vegueria.

En l'acte hi van participar la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, la secretària general d'Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, i l'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol i Coll. També hi van assistir els directors dels serveis territorials d'Igualtat i Feminismes, d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de Cultura, Elena Fuses i Navarra, Dolors Vila i Calvet i Albert Turull i Rubinat, i el president del Consell Comarcal de l'Urgell, José Luis Marín i Ruiz, entre altres.

Montse Bergés va destacar la varietat i diversitat de projectes vitals i professionals que es van incorporant a la iniciativa de les dones transformadores.

"Són projectes -va dir-, que ja estan en marxa i que ja estan transformant la realitat del món rural amb dones al capdavant i que fins ara han romàs sense la visibilitat i el reconeixement que els pertoca

"Precisament per donar a conèixer aquestes activitats, 'Lleida, terra de dones transformadores' busca referents femenins potents al territori que esdevinguin un moviment, amb una dinàmica participativa ferma i oberta que afavoreixi els canvis a l'entorn rural", va afegir Bergés.

240418 Dones transformadores a Castellserà - 1
Montse Bergés, delegada del Govern a Lleida, durant la seva intervenció en la trobada amb les dones de l'Urgell - Foto: Govern Lleida

Per la seva banda, Georgina Oliva va qualificar el projecte 'Dones Transformadores' com un "motor de canvi" per què "construeix espais on ens escoltem i esdevenim visibles"

Segons Oliva, "com a dones enfrontem molts estereotips i rols de gènere, especialment a l'entorn rural, on la realitat és que existeix una gran varietat de professionals i de situacions vitals innovadores i, alhora, també encara discriminacions, que són el que aquest projecte vol contribuir a visibilitzar en el primer cas i a superar en el segon".

També va destacar el fet que el projecte recorri el territori "de la mà de moltes dones que són referents, fent xarxa i posant en comú les seves experiències que, amb esperit crític, fan un món més sostenible i més just, perquè l'empoderament ha de ser col·lectiu".

Durant l'acte, es va organitzar una trobada de dones de l'Urgell, en què es van compartir experiències vitals i professionals i es va parlar de la transformació feminista en l'entorn rural, de les desigualtats i estigmes que hi pateixen les dones i de la necessitat de superar-hi l'agropatriarcat encara present.

Les dones de la comarca interessades a formar part del projecte han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d'Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l'esperit transformador de les protagonistes.

El projecte "Lleida, terra de dones transformadores" està impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, i compta amb el suport dels departaments d'Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El seu objectiu és donar a conèixer les dones de l'espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l'estatus quo en l'entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola. Aquest objectiu s'emmarca en l'Agenda Rural de Catalunya i en la prioritat del Govern d'impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.

Comentaris