13.06.2021 |
Territoris.cat

Agramunt estudia portar al contenciós la Casa Canal per la tala d’arbres

Imatge de la tala d'arbres del Canal Urgell a la zona d'Agramunt
Imatge de la tala d'arbres del Canal Urgell a la zona d'Agramunt
Agramunt estudia portar al contenciós la Casa Canal per la tala d’arbres

S’està estudiant la possibilitat d’iniciar un procediment contenciós davant la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell per la tala d’arbres que aquesta entitat ha dut a terme durant els darrers mesos al terme municipal d’Agramunt. Així ho ha anunciat l’Ajuntament d’Agramunt, que ha dit que sempre hi havia hagut l’acord entre ambdues institucions que davant de qualsevol actuació abans es parlaria i s’acordaria.

Fa uns mesos, en motiu del recreixement que ha dut a terme el servei d’obres de la Comunitat de regants, s’han destruït bona part dels arbres que hi havia entre els Safareigs Municipals i el pont del Camí de La Donzell.

Segons l’alcalde d’Agramunt, no es tracta de determinar de qui són els arbres i qui en té la potestat de fer-ne el que vulgui, es tracta de preservar en la mesura del possible un patrimoni natural de tots. Sempre hi havia hagut diàleg en aquests temes i aquest cop s’ha dut a terme l’actuació sense ni tan sols informar-ho al consistori. No creiem que les coses s’hagin de fer així.

Cal recordar que l’any passat també es van retirar uns arbres de gran tamany a la zona de Mafet. Des de l’Ajuntament d’Agramunt consideren que cal dur a terme les actuacions necessàries per a un bon funcionament de la infraestructura però que alhora cal compatibilitzar-ho amb la preservació de l’entorn.

L’any 2013 saltava l’alarma que la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell volia substituir l’actual Pont de ferro per un nou pont de formigó, amb l’objectiu de permetre incrementar el cabal per obtenir el màxim rendiment del canal. Davant d’aquest fet, l’Ajuntament d’Agramunt va declarar-lo Bé d’Interès Local i va traslladar a la Comunitat de regants la proposta de fer recréixer l’actual pont utilitzant el mateix sistema constructiu. Finalment, la Comunitat de Regants va acceptar la proposta i l’Ajuntament d’Agramunt va retirar el contenciós. La proposta permetia incrementar el cabal necessari i preservar un element patrimonial important per la municipi.

Agramunt estudia portar al contenciós la Casa Canal per la tala d’arbres
comentaris