Bellpuig dedicarà dos espais a la memòria de les víctimes de la Guerra Civil

L’alcalde vol realitzar una consulta popular a la població més gran de 16 anys, per preguntar-los el lloc on hauria d’anar ubicat l’element de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil

Espais en el cementiri de Bellpuig
photo_camera Espais en el cementiri de Bellpuig

L'Ajuntament de Bellpuig va aprovar aquest divendres habilitar un espai en el centre urbà dedicat a la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil, així com un altre en el cementiri municipal per recordar els soldats que van morir a l'Hospital Quirúrgic del XII Cos de l'Exèrcit Republicà i que van ser enterrats al cementiri en foses comunes.

Segons l'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte el consistori té previst dur a terme una consulta popular l'1 d'octubre del 2020, per tal que els ciutadans puguin decidir la ubicació de l'element commemoratiu a les víctimes.

Espais en el cementiri de BellpuigEstiarte recorda que l'Hospital Quirúrgic estava instal·lat al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. En aquella instal·lació van rebre assistència sanitària soldats ferits al front de guerra, molts dels quals hi van morir i van ser enterrats en fosses comunes al mateix cementiri.

La Vila de Bellpuig, després de més de 80 anys, té pendent el reconeixement públic i institucional que es mereixen totes les víctimes d'aquell conflicte, per tant, ha arribat l'hora de construir elements, tant al cementiri com al nucli urbà per recordar-los i homenatjar-los

El consistori va aprovar aquesta proposta en format de moció en el decurs del Ple que va tenir lloc aquest divendres, una sessió en la qual també es va proposar declarar el dia 4 de gener com a Diada de la Memòria Històrica de Bellpuig.

Aquesta data guarda relació amb el 4 de gener de 1939 quan, a dos quarts de nou del matí, els bombardejos de l'aviació feixista van assassinar molta població civil a Bellpuig

Espais en el cementiri de BellpuigEstiarte afegeix que amb aquesta declaració, cada 4 de gener l'ajuntament de Bellpuig durà a terme actes o accions de commemoració de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i es convidarà a participar-hi als centres escolars i aquelles entitats i institucions locals, comarcals i provincials que ho desitgin.

Finalment el consistori té previst elaborar un llistat amb la població civil de Bellpuig que ha de ser reconeguda en aquest memorial basant-se enls arxius històrics i fonts documentals adients.

comentaris