La Biblioteca de Tàrrega adoptarà un nom de dona escollit per votació popular

Representants de les entitats promotores del procés participatiu amb l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, davant la biblioteca comarcal - ACN
photo_camera Representants de les entitats promotores del procés participatiu - ACN

Rosina i Maria Teresa Pera Güell (germanes Güell), Dúnia Lorda Vidal, Maria Teresa Pintó Pijuan, Josefina Solsona Querol i Alba Güell Roca. Són les cinc candidates a posar nom a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega a través del procés participatiu Posem Nom a la Biblioteca, en què la ciutadania podrà votar la seva candidatura preferida. Totes elles han estat proposades per les associacions de dones, i són dones que van tenir algun vincle rellevant amb la ciutat de Tàrrega.

El procés participatiu compta amb el suport de l'Ajuntament de Tàrrega i la col·laboració de Foment Tàrrega, i té per objectiu pal·liar la desigualtat de gènere existent en el nomenclàtor de carrers i equipaments de la capital de l'Urgell.

Només el 7% dels carrers de Tàrrega porten el nom d'un personatge històric femení (els carrers amb nom d'un personatge històric masculí suposen el 23%)

S'hi pot participar amb vot telemàtic o bé presencial en urnes ubicades en diferents punts de la ciutat (en el cas de l’aula Universitària, la votació només podrà fer-se dins d’aquest espai el dimarts 15 d’octubre de 2019). El període de votacions s'ha iniciat aquest dilluns i finalitzarà el 20 d’octubre. Cada persona (a partir dels 12 anys) podrà donar el seu vot a una de les cinc propostes que es presenten.

El resultat es farà públic abans que acabi el mes

A més, per aquest dijous 10 d'octubre s'ha organitzat una taula rodona a l'Ateneu, on cinc noies donaran veu a les cinc candidates perquè la gent pugui conèixer més sobre les seves figures i pugui decidir-se per la votació.

Aquest procés participatiu s'emmarca en el projecte On són les dones targarines?, impulsat per la regidoria d'Igualtat del consistori, a través del qual s'han obtingut els perfils biogràfics de les candidates mitjançant treballs de recerca.

LES CINC CANDIDATURES

Rosina (1921-2010) i Maria Teresa (1924-2012) Pera Güell, llibreteres

Les germanes Güell van ser unes expertes llibreteres amb un vast coneixement sobre el gran catàleg de llibres que tenien. Fins l'any 2012, any de tancament de la Llibreria Güell, van ser una referència per a moltes lectores i lectors de Tàrrega i de més enllà.

Dúnia Lorda Vidal (1965-1999), il·lustradora i pintora

Dúnia Lorda va ser il·lustradora al diari Avui, i també il·lustrava llibres i portades de discos musicals. També pintora, els seus olis van estar exposats a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. El Col·legi de Periodistes de Catalunya li va retre un homenatge pòstum amb l'exposició de més de cent dels seus dibuixos.

Maria Teresa Pintó Pijuan (1930-2017), mestra, religiosa, pedagoga, música i compositora

De caràcter polifacètic, Maria Teresa Pintó va exercir la docència durant uns anys i, alhora, va desenvolupar una gran capacitat de creació amb unes 200 peces. Va editar els mètodes didàctics "Música para ti" pels vuit cursos d'EGB, dels quals se'n feu 19 edicions. El seu fons personal de la seva obra el va cedir a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell.

Josefina Solsona Querol (1907-1960), escriptora

Josefina Solsona fou escriptora de contes, de narrativa infantil i juvenil, de novel·la sentimental i de teatre de comèdia. Les seves novel·les van estar en voga durant els anys de la Repúplica i potseriorment, a la Postguerra, tornarien a tenir un gran ressò.

Alba Güell Roca (1907-1997), mestra i activista cultural

Alba Güell va ser mestra i activista cultural en favor de l'ensenyament en català. Amb el seu marit, Marcel·lí Antich, van fundar l'Escola Antich a Badalona, on hi ensenyaren en català i feien classes nocturnes pels obrers i obreres. Per fomentar la lectura, cedien la seva biblioteca personal a les seves alumnes.

Les cinc candidatures del procés participatiu 'Posem Nom a la Biblioteca'

Comentaris