Es presenta a Tàrrega l'edició de luxe de la Revista d’Humanitats de l’Urgell 'URTX'

Des del Museu Tàrrega Urgell, l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i el Museu Trepat, els seus directors, Jaume Espinagosa i Oriol Saula, consideren que la revista URTX s'ha convertit en l'enciclopèdia temàtica de Tàrrega i de l'Urgell
L'alcaldessa Alba Pijuan amb el col·laboradors de la revista URTX
photo_camera L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan amb els col·laboradors de la revista URTX

Els impulsors de la Revista d'Humanitats de l'Urgell (URTX), Museu Tàrrega Urgell, Museu Cal Trepat, i la Xarxa d'Arxius Comarcals, van presentar aquest dimarts el volum trenta-quatre, una edició de luxe que marca una clara evolució de disseny i continguts de la publicació. En el marc del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat l'alcaldessa Alba Pijuan, acompanyada de la regidora Ivonne Pont, i els directors dels equipaments culturals Jaume Espinagosa i Oriol Saula, van presidir l'acte.

Acte de presentació de la revista URTX a les naus de Cal TrepatLa directora del Museu d'Història de Girona i del Museu d'Història dels Jueus, Sílvia Planas, va destacar el valor documental de l’obra i les aportacions en matèria històrica sobre els jueus a les nostres terres, en la xerrada telemàtica que va dirigir als assistents a la presentació.

La revista apareix en les vigílies del nou Sant Jordi, amb la voluntat d'aportar un nou element a la celebració cultural de referència, ja que l'edició incorpora com a contingut destacat el Dossier: Jueus conversos de l'Urgell, la Segarra i la Noguera, un treball que han realitzat Carme Alòs Trepat, F. Xavier Rivera Sentís, Josep Xavier Muntané Santiveri i Jacinto Bonales Cortés.

Volum 34 de la revista URTXEl volum trenta-quatre de la revista URTX és completa amb dotze articles relacionats amb les humanitats i la cultura que han realitzat autors lleidatans i internacionals. Entre els treballs destaquem els de l'antropòloga i redactora de Territoris.cat Marina Pallàs Barta, que ha dut a terme una recerca sobre el llegat de Palmira Puig Ximénez descobrint que la seva participació en la vida política de principis del segle XX, va ser més rellevant del que se sabia. Pallàs desvela els misteris que envoltaven la Biografia de la targarina il·lustre.

La nova etapa de la Revista d'Humanitats de l'Urgell presenta un volum amb un total de 444 pàgines, 107 fotografies a color i 116 fotografies en blanc i negre, a més de diverses gràfiques, taules i plànols

Article de Marina Pallàs en la revista URTXEls responsables de la revista també destaquen que el volum recull els treballs realitzats pels participants en el programa de residències de creació artística de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell (ACUR). Aquesta iniciativa única al país va néixer el 2017 amb l'objectiu de donar suport a artistes i investigadors perquè creïn i reflexionin des de qualsevol disciplina de les ciències o la creació artística al voltant dels documents i els arxius. L'ACUR posa a disposició dels residents seleccionats diversos espais per a la realització d'investigacions o projectes de creació i ofereix allotjament temporal durant el període d'un mes. Com a resultat de l'edició de l'any anterior, en el volum 34 de l'URTX s'han publicat cinc treballs de recerca d'autors nacionals i internacionals.

Des del Museu Tàrrega Urgell, l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i el Museu Trepat, els seus directors, Jaume Espinagosa i Oriol Saula, consideren que la revista URTX s'ha convertit en l'enciclopèdia temàtica de Tàrrega i de l'Urgell.

Comentaris