La Fuliola canvia dates de les Festes del Segar i el Batre i incrementa presència femenina

L'organització tè previst convertir la Festa del Segar i el batre en un centre d'interpretació del blat i la pagesia 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera Festa del Segar a la Fuliola

Una de les primeres decisions que han pres la nova junta de l'organització de la Festa del Segar i el Batre de la Fuliola, ha sigut la de canviar les dates de celebració, traslladant-les al 3 i 17 de juliol. El canvi de dates no és casual i s'apunta com a permanent, ja que la festa del Segar coincidia habitualment amb Sant Joan i la del Batre amb la Transsegre de Balaguer, festivitats que obliguen la gent a triar on vol anar" i, per això, des de l'organització aposten per fer compatibles totes les celebracions, segons ha explicat el nou president Oriol Farré

Oriol FarréLa nova direcció també ha volgut donar més protagonisme a les dones i per aquest motiu, en aquesta trenta-setena edició, incorporarà les dones com a segadores i batedores, en reconeixement a la tasca que antigament també exercien durant les èpoques de segar i batre, fos perquè eren vídues o estaven soles. Fins ara la figura de les dones es visualitzava amb les tasques de preparació de les viandes o a espigolar, aprofitar el gra per als animals. Sovint però, les dones també eren segadores i batedores, en la majoria dels casos perquè a casa no hi havia cap home que pogués dur a terme aquesta tasca més dura, ha explicat Farré. Per això, aquest any l'organització ha volgut introduir la figura d'aquestes dones que compartien amb els homes tant el fet de segar com batre.

Per completar les propostes de la nova gestió de la festa, es pretén convertir l'era en un centre d'interpretació del blat i la pagesia.

Oriol Farré, s'ha convertit en el nou president de l'associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola, en substitució de Rosa Mari Vidal, que n'ha estat la presidenta els darrers 10 anys. La junta, formada per 9 persones, té a partir d'ara la meitat dels seus membres més joves que la mateixa festa.

Festa del Segar a la FuliolaEl blat i els seus diferents usos són l'eix a partir del qual s'estructuren les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola però el nou president, considera que l'assignatura pendent de la festa és tancar el cercle explicant els usos del blat i poder-ho mostrar en directe per aportar valor a tota la feina artesanal dels nostres besavis pagesos.

La celebració també vol recuperar tots els valors adossats a la festa: tant els jocs tradicionals de la canalla, les diferents feines de les dones, així com el valor de l'esforç per aconseguir alguna cosa a la vida, ha explicat el Oriol Farrét. Per això entre els segadors d'enguany hi haurà des de joves de 14 anys a avis de 80 anys compartint experiència.

Comentaris