Genís Costa, un targarí d’estrella Michelin

El xef Genís Costa ha passat per restaurants de prestigi a Catalunya i fa poc més d’un any va iniciar la seva primera aventura internacional a Oslo, allà treballa al restaurant Savage que va obrir les portes l’octubre del 2022 i en menys d’un any ha aconseguit fer-se amb una estrella Michelin
El xef targarí Genís Costa preparant un plat - Foto: cedida per Genís Costa
photo_camera El xef targarí Genís Costa preparant un plat - Foto: cedida per Genís Costa

El xef Genís Costa (Tàrrega, 1991) ha passat per restaurants de prestigi a Catalunya com el Mas Pau, el Can Fabes i El Celler de Can Roca. Fa poc més d’un any va iniciar la seva primera aventura internacional a Oslo (Noruega) com a professional gastronòmic. A la capital noruega ha passat per les cuines de l’Avalon i el Savage. Aquest últim que va obrir les portes l’octubre del 2022 i en menys d’un any ha aconseguit fer-se amb una estrella Michelin.

El xef Genís Costa fulleja un llibre de records de la seva carrera com a cuiner - Foto: Jordi Vinuesa
El xef Genís Costa fulleja un llibre de records de la seva carrera com a cuiner - Foto: Jordi Vinuesa

El targarí Genís Costa va començar al món de la cuina gairebé per casualitat. L’estiu del 2007, quan encara estava estudiant l’ESO, va trobar feina a un restaurant local, el Lalà, on necessitaven un cop de mà durant el període estival. Va iniciar-se en aquest món “per on comença tot cuiner: ajudant a fregar, fent plats freds, postres, pelant patates...”, recorda.

Fins llavors reconeix que sempre li havia agradat cuinar a casa, però al Lalà va descobrir la seva vocació. Aquest fet el va motivar a formar-se en l’art dels fogons. Ho va fer a Lleida, a l’Escola d'Hostaleria i Turisme. Durant la seva etapa formativa i els seus inicis com a professional culinari el xef va participar cinc vegades al premi Joves Cuiners Àngel Moncusí i va guanyar l’edició del 2018 —en les dues últimes participacions havia quedat segon i tercer—. El 2012 també va guanyar el CatSkills i el 2013 va quedar segon a l’Spainskills.

El xef ha passat per restaurants com el Mas Pau, el Ticolet, el Can Fabes, El Celler de Can Roca i La Boscana. El 2015, amb 23 anys, el cuiner “tenia ganes de fer un projecte meu i establir-me a Tàrrega”, explica. A en Genís Costa i al seu germà se’ls va presentar l’oportunitat de posar-se al capdavant del Lalà, que es traspassava. Així va començar el projecte de l’actual Níam, una proposta de “cuina tradicional amb alguns tocs moderns”, assegura el xef.

Després de sis anys i mig al capdavant del Níam el cuiner necessitava un revulsiu laboral. La seva parella, que havia estat estudiant i treballant a Noruega fins a l’aparició de la COVID-19, li va proposar d’anar al país nòrdic. Dit i fet, es va desvincular del restaurant targarí i va arribar a Oslo el gener del 2022. El xef volia tornar a connectar amb l’alta gastronomia i es va fer un lloc als fogons del restaurant Avalon de la capital noruega, on va estar sis mesos. Després d’aquesta experiència va pujar un graó més i es va unir a l’equip que estava reunint el xef Andrea Selvaggini per a l’obertura d’un nou restaurant: el Savage.

L’equip del restaurant Savage d'Oslo - Foto: cedida per Genís Costa
L’equip del restaurant Savage d'Oslo - Foto: cedida per Genís Costa

El Savage és “un projecte que hem començat des de zero”. Està encapçalat pel xef Selvaggini i va obrir les portes l’octubre de l’any passat amb l’objectiu de fer una proposta de referència. L’oferta del restaurant es basa en “una cuina minimalista de sabors internacionals”, apunta el cuiner català. De fet, el Savage aglutina cuiners de moltes nacionalitats “hi ha italians, espanyols, argentins, lituans, txecs...”, subratlla el xef.

En poc menys de vuit mesos de vida el restaurant ha aconseguit el seu objectiu i, no només això, sinó que el seu equip ha aconseguit l’enorme fita de guanyar una estrella Michelin. Una proesa per a un restaurant tan jove. “És el somni de tot cuiner, va ser molt bonic”, assegura en Genís Costa, qui havia començat com a cuiner ras i va anar ascendint fins a consolidar-se com a sous xef del Savage. El futur del xef Genís Costa continuarà per consolidar la proposta del Savage i seguir al costat del cuiner Andrea Selvaggini.

El xef Genís Costa s'ha tatuat l'estrella Michelin al braç per recordar aquesta fita - Foto: Jordi Vinuesa
El xef Genís Costa s'ha tatuat l'estrella Michelin al braç per recordar aquesta fita - Foto: Jordi Vinuesa

Comentaris