Josep Minguell finalitza la pintura de la Capella Sixtina de Ponent

Aquesta peça es troba a l'església de Santa Maria de l'Alba i ocupa més de 1.000 metres quadrats

Conjunt pictòric pintat per Minguell a l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega
photo_camera Conjunt pictòric pintat per Minguell a l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega

Josep Minguell ha acabat aquesta setmana la seva intervenció pictòrica a l'interior de l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega.

Un conjunt que començà a pintar-se l'any 2006 i que esdevé un dels majors exemples de pintures murals al fresc (ocupa 1.014 m2) 

La inauguració oficial del que es podria anomenar la Capella Sixtina ponentina serà el 14 de maig, amb motiu del dia de la Mare de Déu de l'Alba. A més, coincideix que el temple on estan emplaçades les pintures celebra enguany el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra.

Minguell és un dels pocs artistes contemporanis que practiquen aquesta tècnica pictòrica mil·lenària i s'ha convertit en un dels seus màxims exponents internacionals. És fill i net de pintors al fresc. De fet, a Santa Maria de l'Alba hi ha diversos conjunts que va pintar el pare de Josep Minguell, Jaume Minguell, entre els anys 1959 i 1967.

El procés creatiu de Minguell en aquest temple ha estat recollit en un audiovisual que es troba en producció

El conjunt pictòric de Minguell s'integra en les proporcions de l'arquitectura barroca de l'església, cercant una harmonia entre arquitectura i pintura. A l'esquerra del creuer (on es creuen les naus principal i transversal) se situa el conjunt mural Resurrectio, on s'hi mostra el relat de la resurrecció de Crist. El cantó dret l'ocupa el conjunt mural Nativitas, amb el naixement de Jesús. A les voltes s'hi representen la creació del món; el relat de Caín i Abel i el de l'arca de Noè; Abraham, Sara, Isaac i l'escala de Jacob; i Moisès en el pas del mar Roig, l'arbre de Jessè i el sol de Zacaries.

En l'última fase del conjunt pictòric, iniciada al gener d'aquest any, Minguell ha pintat el presbiteri. El tema d'aquest mural és "la llum de l'hora de l'alba, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega", explica l'autor. La representació de l'hora de l'alba és una al·legoria a la Mare de Déu de l'Alba, verge a qui està dedicada l'església i patrona de  Tàrrega.

Comentaris