17.01.2022 |
Territoris.cat

Tàrrega disposarà d'un centre d’interpretació del call jueu el pròxim any

L'Ajuntament de Tàrrega rehabilitarà una casa deshabitada d'origen medieval i actualment de titularitat municipal situada al carrer de l'Estudi 15, per convertir-la en un centre d'interpretació de l'antic call jueu de la localitat

Aspecte actual de l'edifici situat al carrer de l'Estudi de Tàrrega
Aspecte actual de l'edifici situat al carrer de l'Estudi de Tàrrega
Tàrrega disposarà d'un centre d’interpretació del call jueu el pròxim any

L'Ajuntament de Tàrrega rehabilitarà una casa deshabitada d'origen medieval i actualment de titularitat municipal situada al carrer de l'Estudi 15, per convertir-la en un centre d'interpretació de l'antic call jueu de la localitat. Es tracta d'un element patrimonial de gran interès historicoarqueològic que la capital de l'Urgell vol rehabilitar, preservar i obrir al públic.

El consistori targarí té la voluntat de fer visitable el vestigi com a testimoni d'excepció de la vida al barri jueu medieval, i convertir-lo en un nou atractiu turístic i cultural que s'integrarà dins el projecte museogràfic Tragèdia al Call - Tàrrega 1348, la temàtica que ocupa la sala permanent del Museu Tàrrega Urgell dedicada a divulgar el llegat de la comunitat jueva.

Sala del Museu de Tàrrega UrgellL'Ajuntament de Tàrrega destinarà al projecte de rehabilitació un pressupost de 108.927 euros i es preveu executar en el decurs de l'any 2021, compta'n amb un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que gestiona el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Patrimoni, Memòria Història i Turisme, Ivonne Pont, tret de la teulada, les reformes fetes al llarg dels segles han alterat ben poc la fesomia de la casa, per la qual cosa l'edifici esdevé un exponent únic de com podia ser la vida quotidiana al call de Tàrrega. Pont ha destacat que el consistori preveu realitzar de forma prèvia diverses intervencions arqueològiques i tasques de documentació a l'immoble.

Característiques de la construcció

Aquesta construcció és de dimensions modestes, d'uns 40 metres quadrats de planta amb entrada només per la banda del carrer de l'Estudi. L'edifici exemplifica les dimensions que tenien bona part dels habitatges del call als segles XIV i XV. En aquest sentit, la planta baixa i la primera permeten endinsar-se en les formes de vida d'una família hebrea medieval.

Tot el conjunt ha esdevingut una peça clau per interpretar el traçat urbà del call, ben conservat cinc segles després de l'expulsió dels jueus 

Així mateix, el carrer de l'Estudi és considerat el carrer central del call i on vivia la major part de la comunitat jueva. Segons la investigació feta a partir dels Llibres d'Estimes del 1501, és molt probable que la casa objecte de museïtzació fos habitada per Avraham Salom, metge i filòsof jueu targarí. Darrerament, la casa pertanyia a la família Minguell. Gràcies a la seva bona predisposició, el consistori l'adquirí pel seu interès cultural l'any 2016.

Tàrrega disposarà d'un centre d’interpretació del call jueu el pròxim any
comentaris