L'Ajuntament de Tàrrega lliura la Medalla d'Or, la màxima distinció del municipi, a l'artista Josep Minguell

Homenatge a la trajectòria artística del pintor targarí que també fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per ser un referent internacional de la pintura mural al fresc
Josep Minguell i l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú
photo_camera Josep Minguell i l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú amb la Medalla d'or lliurada al pintor targarí

L'Ajuntament de Tàrrega ha lliurat avui la Medalla d'Or, la màxima distinció que atorga la ciutat, al pintor Josep Minguell Gardenyes en reconeixement a la seva carrera artística. Nascut a Tàrrega el 1959, Minguell és considerat "un dels principals referents mundials de la pintura mural al fresc", tal com detalla l'acord del Ple en el qual es va aprovar per unanimitat per concedir-li el guardó. L'artista ha rebut la Medalla d'Or de la mà de l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en un acte solemne celebrat al Teatre Ateneu.

La primera edil ha afirmat que la distinció

"és un gest de reconeixement a la petjada que en Josep ha deixat a la nostra ciutat" afegint que "la dimensió que la seva obra ha pres ha impactat directament en el reconeixement de Tàrrega arreu i en les persones que ens visiten".

Per la seva part, Minguell, que ha estat llargament aplaudit pel públic assistent que ha omplert la platea del teatre, ha reconegut que "reconeixements com aquest em produeixen una gran emoció i alhora un cert vertigen, ja que la meva és una feina de solitud, pròpia d'un artesà i de la gent treballadora" Així mateix, ha agraït a l'Ajuntament de Tàrrega aquesta distinció que el "reconnecta" amb la seva ciutat i la seva terra, "tan presents en la meva obra". Durant la seva al·locució, l'artista ha admès que "pintar Santa Maria de l'Alba per a mi era un somni d'infant que l'any passat es va fer realitat". 

Foto de grup amb l'arc consistorial

La concessió de la Medalla d'Or s'ha acompanyat d'un discurs justificatiu del periodista i escriptor Lluís Foix, qui ha glossat la figura d'un dels pocs creadors d'arreu del món que practica la tècnica de la pintura al fresc erigint-se com un dels seus màxims exponents i referents. Foix ha recordat els vincles de Josep Minguell amb Florència i els pintors al fresc italians i ha lloat els colors terrosos de les seves creacions tot afirmant que "en Josep trasllada l'univers cromàtic del nostre territori en les escenes que pinta". Foix ha culminat el seu parlament afirmant que "Minguell enceta una nova etapa en l'art català". L'acte s'ha arrodonit amb la projecció d'audiovisuals reflectint algunes de les creacions pictòriques més emblemàtiques de l'autor. La Medalla d'Or a Josep Minguell és la desena distinció d'aquest tipus que concedeix Tàrrega.

Una brillant trajectòria artística

Josep Minguell Gardenyes (Tàrrega, 1959) interpreta la tècnica mil·lenària de la pintura mural al fresc amb criteris contemporanis per tal d'integrar l'art pictòric en els edificis, interpretar grans temàtiques i fer de l'espectador el protagonista visual de les seves obres. És autor de 46 conjunts murals integrant l'art pictòric en espais arquitectònics. Exponent representatiu del seu treball són, per exemple, les monumentals pintures al fresc realitzades a la nau central, els laterals del creuer i el presbiteri de l'Església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega, culminades l'any passat. Els frescos sumen 1.014 metres quadrats i plasmen "la llum de l'Alba".

Alhora, Minguell és autor del mural per commemorar el Tricentenari de l'11 de setembre del 1714 que presideix el vestíbul de la Casa Consistorial així com les pintures que decoren l'interior de l'ermita de Sant Eloi i el vestíbul del Teatre Ateneu. La seva obra és present en diversos edificis i béns patrimonials a Catalunya i a l'estranger entre els quals destaquen l'escala i façana de la Diputació de Lleida, la Facultat de Medicina de la UdL l'església de l'Espluga Calba, l'església de Sant Joan de Reus, la Residència Carrara (Itàlia) i fins i tot la Universitat de Waseda, al Japó.

Referent per a les noves generacions d'artistes

Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb la tesi titulada "Pintura mural al fresc, les estratègies dels pintors", Minguell destaca també per la important i continuada tasca de docència, investigació i difusió tècnica i conceptual de la pintura mural al frec, que el converteix en un gran referent per a les noves generacions d'artistes murals. És fill del també pintor Jaume Minguell Miret (Tàrrega, 1922-1991), considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX i exponent destacat de l'avantguarda pictòrica al territori.

Val a recordar que l'Ajuntament de Tàrrega ja va oferir l'estiu passat una recepció institucional al pintor amb motiu de la concessió de la Creu de Sant Jordi per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Precisament, fou en aquesta trobada que l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ja va anunciar la proposta d'atorgament de la Medalla d'Or manifestant que "Minguell és mereixedor de la màxima distinció de la nostra ciutat perquè és un artista únic i referent en la pintura mural al fresc arreu del món".

Comentaris