El Museu Tàrrega acull 'Redrum', una exposició inspirada en l’univers d’Stephen King

Natural d’El Salvador, la il·lustradora Jennifer Dahbura recrea referències del popular escriptor i reivindica l’empoderament dels seus personatges femenins

Tres de les obres exposades a 'Redrum', Museu de Tàrrega - Foto: cedida per l'Ajuntament de Tàrrega
photo_camera Tres de les obres exposades a 'Redrum' al Museu Tàrrega Urgell - Foto: cedida per l'Ajuntament de Tàrrega

El Museu Tàrrega Urgell acull des d’avui divendres 4 de juny i fins al 31 de juliol una exposició plàstica de l’artista Jennifer Dahbura inspirada en l’univers creatiu de l'escriptor Stephen King, adaptat sovint a la gran pantalla. La mostra, titulada Redrum, és una activitat paral·lela que precedeix la vuitena edició del Galacticat - Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, certamen que se celebrarà del 23 al 29 d’agost. La il·lustradora Jennifer Dabhura, natural d’El Salvador, exhibeix a Tàrrega una trentena de peces que reinterpreten l’obra literària de King a partir de quatre eixos temàtics: els poders extra sensorials, els fantasmes, l’esoterisme i els personatges femenins de gran força. En aquest sentit, l’exposició posa de relleu l’empoderament que caracteritza les protagonistes femenines de les novel·les de l’escriptor de Maine, conegut com "el mestre del terror".

Presentació de l'exposició 'Redrum' al Museu Tàrrega - Foto: cedida per l'Ajuntament de TàrregaPresentació de l'exposició 'Redrum' al Museu Tàrrega Urgell - Foto: cedida per l'Ajuntament de Tàrrega

Tanmateix, la proposta es capbussa en tots aquests símbols del gènere fantàstic des del punt de vista d’una creadora jove i provinent de la cultura caribenya. Així, Jennifer Dabhura impregna les seves il·lustracions del realisme màgic tan arrelat a Llatinoamèrica. Redrum aplega una trentena d’il·lustracions, deu de les quals han estat realitzades expressament per a l’exposició del Museu Tàrrega Urgell i que, per tant, es presenten per primera vegada al públic. L’espai expositiu es completa amb imatges, cartells i elements de les pel·lícules basades en llibres d’Stephen King. Destaca, per exemple, una rèplica de la màquina d’escriure de The shining, obra d’on prové la paraula redrum, o sigui murder (assassí) a l’inrevés. En un racó de la sala també s'hi pot veure una selecció de curtmetratges del Galacticat.

Miriam Paredes, portaveu del Galacticat, ha apuntat que l’obra de Jennifer Dahbura “retrata escenes carregades de simbologia màgica en què la presència de la dona ascendeix a icona”. Des del festival també s’ha avançat que la mateixa artista esdevindrà l’autora del cartell del Galacticat 2021. Per la seva part, Carlos Vílchez, regidor de Cultura, ha destacat la col·laboració reiterada de l’Ajuntament de Tàrrega vers el festival: “des del consistori contribuïm a reforçar el caràcter referent que el Galacticat guanya edició rere edició”. També ha subratllat que és la primera vegada que el Galacticat desembarca al Museu Tàrrega Urgell i ha recordat que en anys anteriors ja es van desenvolupar activitats del certamen en altres sales municipals com la Sala Marsà o l’Espai MerCAT.

Comentaris