17 de juny

Neix XOC, la Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte

El XOC, que se celebrarà a l'Antic Museu de Verdú, té com a objectiu sacsejar emocionalment i visibilitzar el talent artístic de col·lectius en situació de vulnerabilitat que habitualment no tenen un espai on poder mostrar-lo​

La presentació del XOC, la Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte, que se celebrarà el proper 17 de juny a l'Antic Museu de Verdú - Foto: Cedida per l'Associació Alba
photo_camera La presentació del XOC, la Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte, que se celebrarà el proper 17 de juny a l'Antic Museu de Verdú - Foto: Cedida per l'Associació Alba

L'Associació Alba presenta XOC, la Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte, que se celebrarà el proper 17 de juny a l'Antic Museu de Verdú.

XOC té com a objectiu sacsejar emocionalment i visibilitzar el talent artístic de moltes companyies i persones que habitualment no tenen un espai on poder mostrar-ho. També serà un espai on reivindicar l'accés a la cultura, la inclusió i l'art com a eina de transformació social. XOC és una mostra oberta a tots els públics, dirigida també a programadors culturals i el seu accés és gratuït.

En aquesta primera edició hi participaran 5 companyies de teatre i un grup de dansa i comptarà amb un espectacle inaugural a càrrec de l'artista Ferran Orobitg

Presentació XOC_4
La mostra reunirà el proper 17 de juny a l'Antic Museu de Verdú 5 companyies de teatre i una de dansa - Foto: Cedida per l'Associació Alba

L'Associació Alba, en col·laboració amb CRUMA, l'Escola d'Arts Escèniques de Tàrrega, han presentat la Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte, XOC, amb una clara voluntat de sacsejar i generar un impacte en les persones a través de l'art i la cultura des d'una mirada inclusiva i reivindicativa. La responsable de l'àrea de projectes artístics i culturals de l'Associació Alba, Míriam Arnaz, assegura que darrere de XOC hi ha "una clara declaració d'intencions": "Volem que XOC sigui una celebració, una jornada per sacsejar-nos emocionalment i recordar-nos que l'art té el poder de connectar les persones i fomentar la transformació social. XOC és un espai per expressar-se, per explicar com entenem el món, com ens agradaria que fos i de quina manera la cultura i les arts escèniques poden ser una eina per aconseguir el canvi, una mirada de les arts escèniques des d'un punt de vista inclusiu, empoderat i reivindicatiu". 

Durant el matí, tindrà lloc la càpsula formativa "Eines escèniques per l'acció social" i, dins de l'Antic Museu, es podran veure diferents instal·lacions artístiques complementàries

La mostra reunirà el proper 17 de juny a l'Antic Museu de Verdú 5 companyies de teatre i una de dansa, totes elles vinculades a entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat: la Cia Lo Niu de la Fundació Tutelar Alosa; la Cia La Màxima de la Fundació Ilersis de Lleida; la Cia Jussà d'Alba Jussà; la Cia Els invencibles de l'Associació Alba; el grup de teatre de l'Espígol de l'Associació Alba; i la Cia de dansa de l'Associació Alba, de recent creació. 

Justament ahir realitzaven un dels últims assajos el grup de teatre Els invencibles que ja fa 4 anys que sota la direcció de CRUMA realitza durant l'any un treball artístic amb l'objectiu de crear una peça teatral que es presenta a davant del públic.

"Falten molts més espais on poder donar visibilitat a obres i creacions artístiques com les que treballem amb grups com Els invencibles o tants d'altres que existeixen arreu de Catalunya i que sovint no se'ls té en compte o simplement se'ls tracta com a espectacles de final de curs. Reivindiquem el seu espai en festivals i en programacions culturals amb una mirada normalitzadora i inclusiva", explica Guillem Fuster, director de la companyia Els Invencibles formada per persones vinculades a l'Associació Alba. 

"M'agrada fer teatre, m'ho passo bé i vull que ens vinguin a veure" manifesta l'Albert Garrido, un dels actors, al sortir de l'assaig de l'espectacle que estrenaran a la mostra

XOC està dirigida a tots els públics, però també a programadors de festivals i de tècnics de cultura dels Ajuntaments amb la voluntat que puguin veure les propostes artístiques i plantejar la possibilitat de programar-les en les seves agendes culturals. 

La Mostra d'Arts Escèniques amb Impacte, XOC, és un projecte finançat pels Fonts Next Generation del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

El programa

La jornada del 17 de juny començarà amb un espai de formació amb la realització d'una càpsula formativa "Eines escèniques per l'acció social" impartida per Jaume Belló, Artivista i integrador social. Monitor ocupacional i impulsor de la companyia teatral La Màxima de la fundació privada Ilersis. Representant espanyol del IIAN (International Inclusive Arts Network). La formació és gratuïta, però és necessària una inscripció prèvia. 

A les 12:30 h hi haurà la primera actuació amb el grup de dansa de l'Associació Alba, que és de recent creació i que està dirigit per la ballarina i formadora Olga Tragant. Des del mes de gener han estat realitzant un treball artístic i creatiu sota el projecte "Connexions artístiques" i que estrenaran a la Plaça Major de Verdú dins la mostra XOC. 

A les 13 h hi haurà l'espectacle inaugural "Límits" a càrrec de Ferran Orobitg. Un espectacle solo de teatre físic multidisciplinar amb clown, circ, música i moviment inspirat en el llibre "L'elefant  encadenat" de Jorge Bucay. 

CartellXOC_FINAL_V2
Cartell del XOC

En acabat, es farà una parada per dinar i a les 17:30 h començaran tots els espectacles programat, que tenen una durada aproximada d'uns 20 minuts cada un.

Començarà la Cia Lo Niu de la Fundació Tutelar Alosa amb l'obra "Històries de paper" dirigida per La Baldufa Teatre; a conitnuació la Cia La Màxima de la Fundació Ilersis amb l'obra "Els Titelles del Sr Gort" dirigida per Jaume Belló; seguidament la Cia d'Alba Jussà amb la seva proposta poètica "Sense trus ni embàs" dirigida per Eduard Muntada; la companyia Els Invencibles de l'Associació Alba amb l'obra "Vota'm" dirigida per CRUMA; i per últim l'obra "Keloké" del grup de teatre de l'Espígol de l'Associació Alba dirigida també per CRUMA.

La mostra XOC comptarà també amb algunes instal·lacions artístiques complementàries que l'espectador podrà veure i gaudir a dins de l'espai de l'Antic Museu com els treballs inspirats amb l'artista mallorquina Ela Fidalgo, o l'exposició "100% singulars" que s'estrenarà a Verdú coincidint amb la mostra i que té com a objectiu donar visibilitat al talent dels artistes amb discapacitat a través d'un projecte de disseny de packaging de les xocolates de la Fundació Casa Dalmases. També hi haurà un espai de projeccions audiovisuals.

Comentaris