08.12.2021 |
Territoris.cat

Recuperació medioambiental per afavorir la vegetació autòctona a Tàrrega

Imatge de l'aspecte actual del riu Ondara vora el pont de l'avinguda de l'Onze de Setembre
Imatge de l'aspecte actual del riu Ondara vora el pont de l'avinguda de l'Onze de Setembre
Recuperació medioambiental per afavorir la vegetació autòctona a Tàrrega

Els trams del rius Ondara i Cercavins que passen pel terme municipal de Tàrrega seran objecte aquest estiu d'una significativa actuació de millora mediambiental. El projecte forma part de les mesures compensatòries en relació al regadiu del Canal Segarra – Garrigues. La iniciativa vol afavorir la recuperació de vegetació autòctona de ribera al llarg de 8 quilòmetres del riu Ondara i 3 quilòmetres de longitud en ambdós àmbits fluvials. El gruix dels treballs es concentrarà sobretot en el segment oest del riu Ondara, des del pont de l'avinguda de l'Onze de Setembre fins al terme de Vilagrassa, on no s'ha realitzat mai una acció tan exhaustiva de desbrossament.

Aquest projecte suposarà una inversió de més de mig milió d'euros, finançats pel Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya com a mesura correctora d'impacte ambiental de regadiu i concentració parcel·lària del Canal Segarra - Garrigues. L'empresa pública Infraestructures.cat s'encarregarà de materialitzar les tasques, que s'iniciaran en els propers dies. Els treballs possibilitaran controlar la presència de la canya orondu donax, coneguda popularment com canya americana, considerada una planta invasora.

Es confia així millorar la capacitat de drenatge de l'espai fluvial. També es retiraran restes de brossa i altres residus. Els terrenys de la llera es revegetaran mitjançant plantacions d'arbres i arbustos autòctons, augmentat així la riquesa biològica i paisatgística. També es preveu actuar en el tram de l'Ondara des de l'avinguda de la Ronda fins passat El Talladell. Aquí s'arranjaran les dues peixeres situades en el traçat de l'anomenada Via Verda. Val a dir que la canya americana que es retiri de la ribera es reaprofitarà per a elaborar adob orgànic.

El regidor de Medi Ambient de Tàrrega, Josep Castelló, ha assenyalat la importància d'aquest projecte ja que, en el seu estat actual, el tram oest de l'Ondara presenta greus problemes de circulació del cabal amb taps de vegetació i brossa. A més d'evitar el perill davant una possible crescuda del riu, es contribuirà, alhora, a recuperar la presència de vegetació autòctona en aquest sistema fluvial. Castelló també ha apuntat que vora el pont de l'avinguda de l'Onze de Setembre es procedirà a enderrocar una petita construcció de maons després d'assolir un acord amb els propietaris.

Recuperació medioambiental per afavorir la vegetació autòctona a Tàrrega
comentaris