29.06.2022 |
Territoris.cat

Reprenen les excavacions a la necròpolis pre-ibèrica d’Almenara

Els treballs se centren a continuar delimitant el jaciment i descobrir-ne de nous

Ajuntament Agramunt - necròpolis 1 interior
Des del 2015 s'han fet diferents intervencions en aquesta zona / Foto: Ajuntament d'Agramunt
Reprenen les excavacions a la necròpolis pre-ibèrica d’Almenara

L’equip d’arqueòlegs que des del 2005 està treballant a la Necròpolis Pre-ibèrica d’Almenara ha reprès aquesta setmana l’activitat en aquesta zona per tal de consolidar el jaciment i fer noves excavacions per localitzar nous túmuls. Segons l’arqueòleg Andreu Moya, l'objectiu principal "és donar continuïtat a la feina endegada en les anteriors campanyes i es pretén continuar delimitant el jaciment, per veure fins on s’estenen els túmuls, continuar excavant-los i preparar els túmuls que ja vam excavar en la campanya anterior, el 2016, per una futura campanya de restauració”.

Durant aquesta campanya, a més, s’excavarà en una nova zona, en la qual s’han trobat tres nous túmuls, molt a prop del jaciment original. “L’any passat vam fer un sondeig a l’extrem occidental de l’àrea on se situa el jaciment i vam detectar la presència de tres túmuls. El que volem fer és intentar ajuntar les dues zones on tenim localitzades les estructures i a poc a poc avançar els 30 metres que separen les dues zones per veure si en trobem de noves”, indica l'arqueòleg.

Actualment, els treballs de recuperació de la Necròpolis d’Almenara han fet sortir a la llum més de 20 túmuls, dels quals se n’han restaurat 9, mentre que uns altres 6 s’han preparat per a la seva restauració i consolidació.

Una Necròpolis Tumular de la primera Edat del Ferro

La Necròpolis Tumular d’Almenara data del s.VIII aC, durant la Primera Edat del Ferro. Les primeres excavacions es van fer als anys 70, a càrrec del professor Joan Maluquer de Motes i Nicolau, moment en el qual es van descobrir 8 túmuls.

Des del passat 2015, s'han fet en aquesta zona diferents intervencions que han permès descobrir nous túmuls i recuperar l'espai per tal d’adequar-lo per a la presentació al públic.

Reprenen les excavacions a la necròpolis pre-ibèrica d’Almenara
comentaris