Restaurats els plats dels segles XVI i XVII trobats a la plaça Major de Tàrrega

Les obres s’exposaran en una mostra temporal al Museu Tàrrega Urgell amb altres objectes recuperats en l’excavació

Restauració d'un dels plats 2
photo_camera Restauració d'un dels plats en mans de Gemma Piqué, tècnica de conservació patrimonial

L'Ajuntament de Tàrrega ha dut a terme la restauració dels plats de viàtic dels segles XVI i XVII que es recuperaren l'any 2018 en el decurs d'una excavació arqueològica impulsada en el marc de la reforma de la plaça Major. Un conjunt significatiu d’uns vestigis vinculats a pràctiques funeràries que es posaren en mans de Gemma Piqué, tècnica de conservació patrimonial, qui també ha restaurat altres elements metàl·lics d'ús personal localitzats en el mateix jaciment.

La intervenció, dirigida pel Museu Tàrrega Urgell, ha estat possible gràcies a una subvenció atorgada pel Departament de Cultura a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

Els plats de viàtic, que es trobaren en un dipòsit on es reubicaren diferents sepultures l'any 1672, tindrien funcions rituals associades als difunts. Mitjançant l'esmentada subvenció, Tàrrega ha restaurat 17 d'aquestes peces, en la seva majoria plats de ceràmica amb decoració de reflexos metàl·lics. Així, s'hi ha fet una neteja exhaustiva per eliminar restes terroses i concrecions calcàries i, en tres dels casos, a més, s'ha fet una reconstrucció amb guix per recuperar els volums perduts de les peces.

Plat ja restauratPel que fa a altres objectes metàl·lics, s'ha intervingut en 30 peces de bronze (17 monedes, 9 agulles de cap i 4 medalles) a les quals s'ha practicat una neteja mecànica sota lupa binocular acompanyada de banys químics que eliminen la corrosió i protegeixen de possibles factors degradants.

Tot aquest conjunt recentment restaurat formarà part d'una futura exposició temporal encara sense data fixada dedicada als rituals funeraris identificats a la plaça Major de Tàrrega i en altres indrets de la localitat. A aquestes peces, s'hi sumaran una desena més de plats que s'han restaurat en el marc de l'assistència tècnica que presta el Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya. Aquesta actuació s'ha canalitzat a través de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i el Servei d'Atenció als Museus de Lleida.

Comentaris