27.06.2022 |

Tàrrega disposa d'una ruta divulgativa que ressegueix els bombardejos del 1938

Estrena del nou itinerari en el marc del Dia de la Memòria Històrica i Democràtica que la capital de l'Urgell commemora cada 25 de maig

Presentació de la nova ruta dels bombardejos del 1938 a Tàrrega
Presentació de la nova ruta dels bombardejos del 1938 a Tàrrega
Tàrrega disposa d'una ruta divulgativa que ressegueix els bombardejos del 1938

Tàrrega ha presentat una nova ruta divulgativa sobre els bombardejos que sofrí l'any 1938 en el decurs de la Guerra Civil.

L'itinerari ressegueix els principals indrets urbans que foren blanc de les bombes de les tropes franquistes i els estralls que van causar

La plaça de Sant Antoni, al nucli antic, ha estat el punt de partida del recorregut, que ha transcorregut per diversos indrets a partir d'un nou fulletó editat pel Museu Tàrrega Urgell. L'itinerari ha fet aturada també en espais que foren utilitzats per la població com a refugis antiaeris, com és el cas del pou del gel.

Anna Colet, tècnica del Museu i autora de recerques històriques, ha exercit de guia. Colet ha apuntat que els bombardejos de l'any 1938 van deixar el trist balanç de 51 víctimes mortals "si bé creiem que la xifra podria ser més elevada a causa de la pèrdua o inexistència de registres".

El fulletó complementa la pàgina web amb informació sobre els bombardeigs que el Museu Tàrrega Urgell va estrenar el passat 5 d'abril, just quan es compliren 84 anys del primer atac de l'aviació feixista

Tàrrega va declarar la celebració del Dia de la Memòria Històrica i Democràtica cada 25 de maig en tractar-se de la data de l'any 2021 en què la capital de l'Urgell va col·locar les llambordes Stolpersteine en homenatge als deportats targarins.

Precisament, el passat dimecres 25 de maig va tenir lloc al Local de la Societat Ateneu la projecció d'un vídeo que rememora la inauguració de les llambordes. L'acte ha inclòs una conversa sobre l'exili i la deportació amb la participació d'Aurora Marquinay, Josep Calvet i Albert Sentís, i moderada per Miquel Ramon.

D'altra banda, el diumenge 29 de maig (11.00 hores) Jaume Ramon Solé oferirà des del Museu Tàrrega Urgell una ruta guiada per les llambordes Stolpersteine

Tàrrega va inaugurar el 21 de maig de l'any passat 9 llambordes Stolpersteine davant les últimes residències de Josep Ybós Briansó, Miquel Pont Llobera, Josep Minguell Porta, Antoni Foguet Doll, Emili Peruga Puy, Francesc Josep Sentís Baiget, Josep Real Lloses, Josep Aubach Arnaldo i Modest Farré Farré. Tots ells van ser deportats a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. Cinc van morir als camps de concentració nazi i quatre van aconseguir sobreviure. Un d'ells va tornar a Catalunya, mentre que la resta va viure a França fins a la seva mort.

Tàrrega disposa d'una ruta divulgativa que ressegueix els bombardejos del 1938
comentaris