La targarina Arantxa Delgado, campiona mundial de Scrabble 'l'esport de la ment'

L’any 1990  va sortir a la venda la primera versió d’Scrabble en català per a tots els públics i des d’ençà la seva popularitat ha estat tan gran que el joc compta amb múltiples derivades

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, i Arantxa Delgado
photo_camera L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, i Arantxa Delgado

La targarina Arantxa Delgado s'ha proclamat campiona mundial de Scrabble, el popular joc de tauler, en llengua castellana, també conegut com l'Esport de la ment. La jugadora de la capital de l'Urgell ha estat una de les quatre persones de l'equip espanyol que s'endugué el màxim trofeu en la modalitat Copa de les Nacions, en el marc del Campionat Mundial de Scrabble, que va celebrar la vint-i-tresena edició a Panamà.

Joc de tauler de Scrabble en CatalàArantxa Delgado, que exerceix de docent a l'Institut Antoni Torroja de Cervera, destaca que l'Scrabble contribueix a exercitar la ment.

És un joc de formació de paraules molt enriquidor perquè ajuda a la concentració, la memòria i l'agilitat mental

També recomana l'Scrabble entre els infants i joves com activitat formativa i d'aprenentatge.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha rebut Arantxa Delgado a la Casa Consistorial, on li ha expressat l’enhorabona en nom del municipi. A la trobada, la campiona també ha dut la medalla, que ha dedicat a la ciutat. Pijuan ha manifestat que proposarà implementar l'Scrabble com activitat del Pla Educatiu d'Entorn de Tàrrega.

Un dels jocs de tauler més venuts i populars de la història.

L'objectiu de l'Scrabble és acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella de caselles fent servir fitxes individuals (cadascuna amb una lletra) que s'agafen aleatòriament d'una bossa. Cada jugador ha de combinar les fitxes per formar una paraula vàlida en el seu idioma. Guanya la persona que, en finalitzar les fitxes, suma més puntuació. Per validar una paraula jugada s'acostuma a fer servir un diccionari estàndard si bé també ja existeixen APPs oficials. Creat per Alfred Mosher Butts l'any 1948, l'Scrabble és un dels jocs de tauler més venuts i populars de la història.

Un campionat  de Scrabble en Català

Scrabble en català, història i competicions. 

L’any 1990  va sortir a la venda la primera versió d’Scrabble en català per a tots els públics i des d’ençà la seva popularitat ha estat tan gran que el joc compta amb múltiples derivades: un diccionari oficial (el DOSC), publicat l’any 2000 i que indica quins són els mots que es poden jugar a l’Scrabble; l’AJUSC, una associació de jugadors sense ànim de lucre; un parell de rànquings emocionants i de noms divertits (BARRUF i BARRISC); clubs d’Scrabble arreu dels Països Catalans o múltiples campionats i lligues amb el campionat del món com a referència indiscutible.

Comentaris