Exposició de fotografies i filmacions domèstiques de Tàrrega com a testimonis inèdits del segle XX

Patrimoni documental privat amb més de 700 instantànies i 105 minuts de cintes que s'exhibeixen per primer cop al públic dins el projecte Arxius de família

Presentació de l'exposició ARXIUS DE FAMÍLIA a Tàrrega interior
photo_camera Presentació de l'exposició, que vol oferir una perspectiva inèdita de la Tàrrega dels segles XIX i XX

Tàrrega inaugurarà aquest divendres 6 de maig una mostra documental en què s'exhibiran per primer cop al públic fotografies i filmacions realitzades per particulars al llarg del segle XX a la ciutat. L'exposició, que du per nom Arxius de família, vol oferir una perspectiva inèdita de la Tàrrega dels segles XIX i XX mitjançant documents gràfics enregistrats des dels àmbits amateurs i domèstics.

A través d'una crida popular, famílies de la capital de l'Urgell han aportat tot aquest material privat. Els comissaris de l'exposició, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, n'han fet una selecció i finalment s'exhibiran 700 fotografies i 105 minuts de cintes domèstiques. El resultat és una evocació de la Tàrrega dels dos darrers segles a partir d'imatges inèdites de la vida quotidiana de la gent, no tant dels grans fets històrics sinó dels hàbits i costums.

La mostra s'inaugurarà aquest divendres dia 6 

El projecte Arxius de família  és organitzat per la Regidoria de Cultura mitjançant el Museu Comarcal de l'Urgell, el Museu Cal Trepat i l'Arxiu Comarcal de l'Urgell. "La proposta vol recollir el testimoni visual deixat pels amateurs de la fotografia i el cinema de Tàrrega i traslladar al públic tot aquest patrimoni documental", expliquen Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta. Val a dir que aquest projecte de recerca cultural i etnogràfica ha aconseguit inventariar un total de 7.000 instantànies (des de la segona meitat del segle XIX fins a l'any 1980) i més de 1.000 minuts de pel·lícula domèstica (filmats entre els anys 1956 i 1987). 

Imatges amb la vida quotidiana de la gent en diversos formats i temàtiques

L'exposició està integrada per diversos formats: pel·lícules de Super 8, filmacions de vídeo, reproduccions de fotografies i originals vintage d'època, els més antics de l'any 1870. Tot plegat ha estat cedit per una seixantena de famílies i particulars, a més dels fons de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega. Un cop clausurada la mostra, el material digitalitzat es dipositarà a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell.

comentaris