06.07.2022 |
Territoris.cat

Tàrrega acull una exposició sobre ritus funeraris a la prehistòria amb 300 peces arqueològiques

Inauguració de l'exposició d'ArqueoXarxa a Tàrrega inteior
Inauguració de l'exposició d'ArqueoXarxa a Tàrrega
Tàrrega acull una exposició sobre ritus funeraris a la prehistòria amb 300 peces arqueològiques

Tàrrega acull fins al 17 de desembre al Museu Comarcal de l'Urgell una exposició sobre els ritus funeraris a la Catalunya prehistòrica. Es tracta d'una proposta itinerant de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya (ArqueoXarxa) aplegant 300 objectes recuperats en diversos jaciments. Al llarg de 8 àmbits temàtics, la mostra documenta 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria catalana, vestigis que permeten interpretar els canvis culturals, la relació amb l'entorn, les creences i el món simbòlic. Els visitants poden veure quatre recreacions de diferents tipus d'enterraments característics de la prehistòria junt amb peces aportades per una vintena de museus catalans. Entre aquests figura el Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega, que exhibeix aquí dos vasos recuperats en una balma funerària de Nalec (neolític final i calcolític antic). Aquestes restes mai no s'havien exposat abans al públic.

Producció de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya que es pot visitar al Museu Comarcal de l'Urgell fins al 17 de desembre

Altres peces provenen de troballes recents com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de Can Sadurní a Begues o el sepulcre megalític de Seró. L'exposició du per nom La fi és el principi – Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica i és una producció del Museu de Gavà. Precisament, el director d'aquest centre i comissari de l'exposició, Josep Bosch, ha inaugurat la mostra a Tàrrega junt amb el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda. A l'acte han estat acompanyats pel regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director tècnic del Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega, Oriol Saula. En el decurs de la inauguració s'ha anunciat que l'estada de la mostra a Tàrrega es completarà amb un programa paral·lel de conferències i tallers a càrrec d'arqueòlegs i antropòlegs.

Tàrrega acull una exposició sobre ritus funeraris a la prehistòria amb 300 peces arqueològiques
comentaris