Tàrrega aprofundeix en el seu passat jueu medieval amb un nou cicle de conferències

Cinc ponències del 23 de març al 20 de juliol al Museu Comarcal de l'Urgell

Peces recuperades a la necr‗poli Les Roquetes i exposades al Museu Comarcal de l'Urgell inteior
photo_camera Peces recuperades a la necròpoli Les Roquetes i exposades al Museu Comarcal de l'Urgell

La Regidoria de Cultura de Tàrrega inicia aquest dijous 23 de març una nova edició del cicle de conferències dedicat al passat jueu medieval de la vila. És una proposta divulgativa que complementa el fons patrimonial exposat a la sala permanent "Tragèdia al Call – Tàrrega 1348" del Museu Comarcal de l'Urgell. Aquesta col·lecció permanent, testimoni de l'empremta que deixà la comunitat hebrea al territori, documenta les excavacions arqueològiques efectuades a la necròpoli de Les Roquetes, on es localitzaren les restes de víctimes de l'assalt al call de Tàrrega registrat l'any 1348. Els encarregats de pronunciar les conferències, en molts casos, són especialistes i investigadors que van contribuir al projecte museogràfic de la sala. El cicle consta de cinc conferències fins al mes de juliol, convocades a 2/4 de 9 del vespre al Museu Comarcal de l'Urgell.Cartell del cicle de conferÞncies cartell texte

La xerrada de dijous, a càrrec de Clara Jáuregui, girarà al voltant de l'exercici de la professió mèdica en el si de la comunitat jueva del segle XIV. Altres eixos temàtics seran el paper de les dones jueves a la Catalunya medieval, la festa jueva del xàbat o les diferents formes de vestir entre jueus i cristians. Enguany també s'obre el ventall temàtic més enllà de l'època medieval i s'ha programat una xerrada sobre les rutes d'evasió dels jueus fugint del terror nazi. Una altra novetat és el fet que les conferències s'enregistraran i es podran visionar posteriorment mitjançant les xarxes socials del Museu Comarcal de l'Urgell, possibilitant una difusió molt més àmplia dels continguts exposats. La xerrada d'aquest dijous porta per títol "Observar orines i prendre el pols: Els metges jueus del segle XIV".

Per primera vegada s'enregistraran les conferències i es divulgaran també a través de les xarxes socials

Pel que fa a la resta de conferències, dijous 13 d'abril tindrà lloc "Les xarxes d'evasió dels jueus a l'Alemanya nazi. El paper de Catalunya" a càrrec de Josep Calvet; el 4 de maig "L'altra meitat del call. Dones jueves de la Catalunya medieval" a càrrec de Sílvia Planas; el 8 de juny "El Xàbat: La festa jueva setmanal" a càrrec de Mireia Ferrús, i, per acabar, el 20 de juliol "Jueus entre cristians. La problemàtica dels jueus catalans medievals en relació a la manera de vestir" a càrrec de Josep Muntané.

comentaris