Una trentena de persones joves de l’Urgell i la Segarra participen en la iniciativa

Tàrrega desenvolupa el programa d’ocupació per a joves en situació d’atur

Visita realitzada dilluns a l'aula-taller de soldadura - Ajuntament de Tàrrega
photo_camera Visita realitzada dilluns a l'aula-taller de soldadura - Ajuntament de Tàrrega

El Centre de Formació La Solana, gestionat per l’Ajuntament de Tàrrega, desenvolupa aquests dies una nova edició del projecte Singulars - Forma’t i Ocupa’t 20, destinat a persones joves de 16 a 29 anys en situació d’atur i no integrades en el sistema educatiu. L’objectiu és revertir aquesta situació i aconseguir que els joves recuperin l’interès per l’estudi o facilitar la seva integració en el sistema laboral. En la primera fase del projecte, les persones joves es formen en les especialitats d’Activitats Auxiliars de Comerç i d’Introducció a la Soldadura. A més d’aprendre les competències professionals, habilitats i actituds d’aquests oficis, també obtindran el carnet d’operacions amb carretó elevador.

Aquesta formació professional ha de permetre a les persones joves adquirir els hàbits laborals com la puntualitat, el compromís, la responsabilitat o el respecte, a més d’assolir altes potencialitats per a la inserció laboral ja que els sectors del comerç, la gestió logística del magatzem, la ferreteria metàl·lica i la soldadura són àmbits laborals amb una alta demanda de llocs de treball a la nostra comarca. Així ho ha explicat avui l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú: “oferim una nova oportunitat als joves per aprendre i adquirir experiència que els ajudi a trobar feina”.

En la passada edició del programa Singulars, un 75% de les persones participants s’inserí al mercat laboral i un 12,5% es reintegraren al sistema educatiu reglat

Manel Solé, coordinador del programa Singulars, ha detallat que la iniciativa aplega enguany 15 alumnes de soldadura i 15 de comerç durant un període d’onze mesos, provinents de les comarques de l’Urgell i la Segarra. “Després d’una etapa de formació i aprenentatge en un àmbit dinàmic a la nostra aula-taller, treballarem perquè també puguin realitzar pràctiques en empreses, millorant així les seves aptituds”, ha manifestat Manel Solé.

En una segona fase, doncs, les persones joves participaran en un procés d’orientació professional i vital a través d’una tècnica de referència que els guiarà i acompanyarà per facilitar el seu accés a la primera feina, o descobrir els seus interessos i necessitats, o donar-los tot el suport necessari per tal que retornin al sistema educatiu. Durant aquesta fase, les persones joves participaran en entrevistes individuals, entrevistes i activitats grupals, i activitats socials, culturals i cíviques amb les entitats i associacions de la ciutat realitzant tasques de voluntariat.

Aquest projecte, finançat pel Servei Públic d’Ocupació del Catalunya, el Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, dóna la possibilitat d’un treball proper amb el teixit productiu i empresarial de la ciutat de Tàrrega i de la comarca ja que permetrà la incorporació de persones joves amb talent a les seves empreses a través de les pràctiques professionals, donar a conèixer la seva activitat comercial a través de les visites d’empresa i la possibilitat de la contractació subvencionada dels i les joves participants.

Cal tenir en compte que la crisi social i econòmica vinculada a la pandèmia de la Covid-19 està tenint un impacte fort sobre la situació laboral de la joventut, segons les dades del segon trimestre de 2020 de l'Enquesta de Població Activa. A nivell de Catalunya, les dades mostren un empitjorament en pràcticament tots els indicadors: així, la taxa d'activitat juvenil ha caigut 6,1 punts percentuals respecte el segon trimestre de 2019; la taxa d'ocupació, 8,4 punts; la taxa d'atur creix 6,4 punts; i la taxa d'emancipació cau 2,3 punts. I a la comarca de l’Urgell, gairebé un 20% de les persones inscrites a l’oficina de treball són persones joves menors de 29 anys.

Comentaris