Tàrrega documenta les restes de l'antiga muralla medieval posades al descobert per les obres de reforma del carrer Urgell

L'excavació arqueològica és compatible amb els treballs de reurbanització, que mantenen el calendari d'execució

Tàrrega documenta les restes de l'antiga muralla medieval interior
photo_camera Els arqueòlegs centren la seva investigació a la cruïlla dels carrers Urgell, Capellans i Pou del Gel, on s'han localitzat estructures de l'antic Portal d'Urgell, datades del segle XIV

Arqueòlegs municipals de Tàrrega realitzen aquests dies una campanya d'excavacions per documentar les restes de l'antiga muralla medieval posades al descobert durant les obres de reforma del carrer Urgell, al nucli antic de la població. La intervenció, supervisada pel Museu Comarcal de l'Urgell, es du a terme de forma paral·lela als treballs de reurbanització del vial, obres que mantindran el seu calendari d'execució, segons fonts municipals. Els arqueòlegs centren la seva investigació a la cruïlla dels carrers Urgell, Capellans i Pou del Gel, on s'han localitzat estructures de l'antic Portal d'Urgell, datades del segle XIV (entre el 1366 i el 1370). La troballa servirà per completar l'estudi del traçat de la muralla medieval de Tàrrega, segments de la qual han aparegut en el decurs dels anys en diversos indrets de la ciutat. Les restes de l'antic portal, un dels quatre que antigament donaven accés a la vila, es documentaran i catalogaran. Posteriorment es cobriran de nou per completar a la superfície la reforma del carrer.

La troballa, que completa els estudis sobre el traçat de la fortificació, es cobrirà de nou

La major part de les estructures descobertes en aquesta àrea de 50 metres quadrats es troben conservades a nivell de les primeres filades i fonaments. A més de la base del portal, l'actual campanya arqueològica ha permès catalogar els baixos d'una torre defensiva (d'una llargada de 5,60 metres) i diferents murs de tancament. La troballa ha permès constatar que el portal d'Urgell presentava dues portes, almenys durant bona part de l'època moderna i fins a les darreries del segle XIX. Pel relat de l'historiador Josep Maria Segarra Malla, se sap que el portal es trobava cobert per una volta i al seu damunt hi havia habitatges que s'enderrocaren l'any 1889. És previst que la campanya arqueològica s'allargui encara unes setmanes.

Altres restes de la muralla medieval de Tàrrega es van documentar l'any 2005 al carrer Hospital, on s'alçava el portal de Sant Antoni. D'altra banda, l'any 2015 es posà al descobert un pany de muralla a l'interior d'un immoble privat al carrer del Carme 31, quan s'hi realitzaven obres d'adequació. Mitjançant un acord amb els propietaris, el Museu Comarcal de l'Urgell procedí a realitzar una excavació arqueològica. Aquestes restes s'han conservat i integrat dins l'adequació de l'immoble, el qual acull ara una clínica dental. Aquest tram, de 12 metres de llargada, constitueix un dels pocs trams de la fortificació conservats en alçat a Tàrrega.

comentaris