Tàrrega farà visible una torre defensiva del segle XIV localitzada al nucli antic

Es retirarà l'arrebossat de les façanes en dos immobles que es van bastir aprofitant l'estructura de la fortificació

torre
photo_camera Cantonada on s'han localitzat vestigis de la torre defensiva medieval targarina

L'Ajuntament de Tàrrega farà visible l'estructura d'una de les dues torres defensives que flanquejaven l'antic portal medieval del segle XIV situat a la cantonada entre el carrer Urgell i la plaça Urgell, al nucli antic.

Les obres de preservació consistiran a repicar les façanes de dos immobles que en el seu moment es van basti aprofitant la fortificació.

Serà l'única torre medieval de Tàrrega que es podrà veure des del carrer.

Segons ha informat aquest diumenge l'Ajuntament, els treballs permetran retirar l'arrebossat actual que emmascara la torre i es posarà així al descobert aquest significatiu element patrimonial. Per fer-ho, el consistori ha aprovat un conveni de col·laboració amb els titulars dels dos immobles en els quals s'han localitzat les restes de la talaia, ubicats al carrer Urgell 37 i a la plaça Urgell 1. A més de la base amb carreus de pedra, es confia que la intervenció deixi a la vista fins a 6 metres d’alçada de l’antiga torre, aixecada entre els anys 1366 i 1370 com a part del Portal d’Urgell. Les obres, supervisades pel Museu Comarcal de l’Urgell, començaran a principis de la propera tardor.

Un tros dels baixos de la torre defensiva, juntament amb restes de la muralla medieval, ja van sortir a la llum el passat mes de febrer arran de les obres de reforma del carrer Urgell. La troballa va derivar en una campanya arqueològica gràcies a la qual es va completar la documentació del traçat de la fortificació. Al mateix temps es va confirmar que part de l'estructura d'una de les torres del portal quedava amagada dins els dos immobles esmentats, fet que ha animat ara a posar el vestigi al descobert.

La descoberta, de la qual també es conserva una espitllera, es considera un fet excepcional ja que de l'antic traçat de la muralla medieval de Tàrrega no ha perdurat cap torre visible des del carrer.

La capital de l'Urgell conserva part d'una altra torre a la plaça del Carme però es troba a l'interior de dos establiments i no és visible des de l'exterior. El Portal d'Urgell constituïa un dels quatre antics accessos principals a la vila medieval. En el transcurs dels darrers anys, diferents actuacions urbanístiques i excavacions arqueològiques al centre històric de Tàrrega han tret a la llum segments d'aquestes vies d'entrada així com de la muralla.