Tàrrega presenta el primer llibre escrit en català sobre el tractament de la pesta

Investigació de Francesc Cremades sobre el tractat medieval de medicina de Jacme d'Agramont, l'únic exemplar del qual es conserva a la Parròquia de Verdú

Llibre original sobre la pesta tal i com s'ha exposat al Museu de Tàrrega ©Museu de Tàrrega
photo_camera Llibre original sobre la pesta tal i com s'ha exposat al Museu de Tàrrega

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tàrrega, a través del Museu Comarcal de l'Urgell, ha editat una actualització del primer llibre escrit en català sobre el tractament de la pesta, original del segle XIV. En aquest treball bibliogràfic, l'investigador Francesc Cremades adapta i revisa el contingut del tractat contextualitzant a més les pràctiques mèdiques de l'Edat Mitjana. És, en definitiva, una posada al dia del volum original que servirà per divulgar aquesta obra singular, l'únic exemplar de la qual es conserva a l'Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú.

El regiment de preservació de pestilència fou escrit l'any 1348 per Jacme d'Agramont, metge de l'Estudi General de Lleida, mesos abans de l'arribada de la pesta a Catalunya. El va escriure en català per poder ser llegit per tothom i prendre mesures així contra la pesta. Val a dir que, fruit d'un acord amb l'Ajuntament de Tàrrega, el llibre original s'ha exposat els darrers 12 mesos al Museu Comarcal de l'Urgell, en concret a la sala permanent Tragèdia al Call – Tàrrega 1348.

Tàrrega fou un dels indrets que assolà la pesta el 1348. Aquell mateix any també es registrà una onada d'odi antisemita que derivà en un sagnant pogrom al barri jueu de la vila medieval.

L'acte de presentació del llibre tindrà lloc aquest dijous 7 de juliol, a les 8 del vespre, al Museu Comarcal de l'Urgell (Carrer Major, 11) de Tàrrega.

Comentaris