Tàrrega reivindica l'ús de la llengua catalana en l'acte institucional de la Diada

Més d'una vintena d'entitats i partits polítics van participar en la tradicional ofrena floral, enguany precedida per un minut de silenci en solidaritat amb el Marroc
Foto de grup amb autoritats i teixit associatiu- Diada 2023 (Tàrrega)
photo_camera Foto de grup amb autoritats i teixit associatiu en l'acte commemoratiu de la Diada a Tàrrega - Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega va celebrar el seu acte institucional en honor a la Diada Nacional de Catalunya amb nombrosa participació del teixit associatiu. Més d'una vintena d'entitats de diversos àmbits a més de formacions polítiques es van congregar com de costum a la plaça de Rafael Casanova, la qual acull el monument als Màrtirs del 1714. L'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va encapçalar la comitiva integrada per regidors i regidores de tot l'arc consistorial. Justament a l'inici de l'esdeveniment, la primera edil i el president de la mesquita de la capital de l'Urgell, Ahmed Lams, van presidir el minut de silenci en solidaritat amb el Marroc, que divendres passat va patir un tràgic terratrèmol. Pijuan i Lams també van dipositar una rosa blanca en record de totes les víctimes i les seves famílies al monument.

Acte celebrat a la plaça de Rafael Casanova
Acte institucional de la Diada es va celebrar a la plaça de Rafael Casanova - Foto: Ajuntament de Tàrrega

De caràcter plural, la celebració va estar majoritàriament reivindicativa a favor de la defensa de la llengua catalana, "eix vertebrador de la cultura i les tradicions catalanes", segons va manifestar l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. En el discurs que va obrir l'acte, la primera edil va lloar la figura del lingüista Pompeu Fabra, gràcies al qual "el català esdevenia una llengua a l'alçada dels històrics parlars de la vella Europa, amb unes normes ortogràfiques, una gramàtica i un diccionari oficials". Cal recordar que justament aquest diumenge Tàrrega va inaugurar, en  el marc de l'Aplec de Sant Eloi, un monument dedicat al gramàtic per commemorar el 75è aniversari de la seva mort. Alhora, Pijuan va convidar el públic assistent a "viure en català, ara i sempre, arreu del país i amb tothom, també amb els nouvinguts que acollim a casa nostra, per poder mantenir ben fortes les arrels de la nostra cultura".

Tot seguit, els grups presents a l'arc consistorial (ERC, CUP, PSC i Junts per Tàrrega) van iniciar l'ofrena floral dipositant una corona de llorer al monument. A més de les autoritats locals, una vintena d'entitats i partits polítics del municipi van participar a la tradicional ofrena. Per primer cop, s'hi van sumar l'Associació de Guineans de Lleida i Província Sabu, el president de la qual va adreçar unes paraules al públic. Així, i com és costum, el teixit associatiu va tenir l'oportunitat d'honorar els símbols de la Diada i expressar els seus missatges i lemes de país. La trobada, coordinada per la Regidoria de Cultura, enguany va incorporar el 'Ball de l'homenatge' com a tret de sortida, interpretat per la presidenta de l'Esbart Albada, Anna Salvadó. L'acte va culminar amb l'entonació del cant d'"Els Segadors" per part de les persones assistents sota les indicacions de Mercè Salvadó. No van faltar proclames de "Visca Catalunya Lliure" i de reivindicació de la independència per a Catalunya. Tàrrega va celebrar, per tant, una reeixida commemoració de la Diada.

Comentaris