Tàrrega rememorarà aquest cap de setmana l'origen nord-americà del patrimoni industrial de Cal Trepat

Tàrrega rememorarà l'origen nord-americà del patrimoni industrial de Cal Trepat inteiror
photo_camera El programa inclou conferències, exposicions, tallers familiars, audiovisuals, gastronomia i música en viu

El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega celebrarà els dies 30 de setembre i 1 d'octubre la segona edició del McTrepat, esdeveniment cultural i lúdic que vol divulgar el patrimoni històric industrial de la ciutat. L'èxit de la primera convocatòria ha animat la Regidoria de Cultura a donar continuïtat a la iniciativa. Així, el públic gaudirà d'un cap de setmana amb una vintena d'activitats per a totes les edats i de franc, que inclouran conferències, exposicions, tallers familiars, audiovisuals, gastronomia i música en viu. Es tracta, en conjunt, d'una aproximació a la cultura dels Estats Units per homenatjar els orígens nord-americans de la maquinària agrícola que es produïa a l'antiga factoria targarina J. Trepat, museïtzada pel consistori des de l'any 2012. I és que la dalladora americana McCormick de Chicago fou la font d'inspiració a partir de la qual Josep Trepat va fabricar a Tàrrega exponents de maquinària que transformaren el camp català durant el segle XX, han explicat fonts de l'Ajuntament.

Segona edició del McTrepat, que oferirà al públic exposicions, tallers familiars, audiovisuals i gastronomia a més d'exhibicions de balls dels Estats Units

El McTrepat 2017, que es desenvoluparà al complex museístic de Cal Trepat, oferirà exposicions de maquinària McCormick; cartells de pel·lícules mítiques de Hollywood cedits per Pere Domingo; vehicles clàssics; i singulars objectes de col·leccionista vinculats al cantant Bruce Springsteen, aportats pel No Surrender Festival de Vilanova de Bellpuig. A la nau de la foneria, paral·lelament, es projectaran audiovisuals sobre la indústria als Estats Units. També s'hi donarà cita una trobada de motards i una parada de roba vintage organitzada per Cartaes. Altres convidats són els autors de "Lo diccionari lleidatà" (Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta), que durant la conferència inaugural de dissabte cercaran influències americanes en la nostra manera quotidiana de parlar.

Apartat dedicat a Bruce Springsteen de la mà del No Surrender Festival

Enguany els organitzadors potenciaran els tallers recreatius familiars amb propostes de country, maquillatge i manualitats per als menuts de casa. A més, els amants de la gastronomia tindran a l'abast els millors food trucks especialitzats en receptes nord-americanes. Pel que fa a la música, tindran lloc exhibicions de balls country, swing, rock'n'roll, shag i claqué. El cap de cartell, la nit de dissabte, serà el cantant Brian Caffry i les seves cançons genuïnes del país de les barres i estrelles. El regidor de Cultura, Raül Palacios, ha afirmat que el McTrepat té prou atractius per consolidar-se en el calendari com a element dinamitzador del Museu Trepat.

Més tallers infantils i concert de Brian Caffry

Aquesta influència procedent dels Estats Units es va iniciar quan Josep Trepat (1881-1974) va adquirir una màquina dalladora nord-americana, la McCormick fabricada a Chicago, per implantar a la factoria de Tàrrega aquella tecnologia, llavors pionera pel que fa a la mecanització del camp. Un contacte que fou la clau del perfeccionament de la revolucionària dalladora Trepat, creant un model adaptat a les necessitats de la pagesia catalana i espanyola durant diverses dècades del segle XX. La dalladora Trepat va esdevenir així una de les màquines que protagonitzarien la mecanització del camp modernitzant les feines agrícoles i la societat tradicional.

comentaris